Съдия: До седмица Полфрийман ще е на самолета - 24novini.bg

Съдия: До седмица Полфрийман ще е на самолета

Според съдия Димитър Узунов трудно може да има обрат по делото за освобождаването на Джок Полфрийман. Според съдия Димитър Узунов трудно може да има обрат по делото за освобождаването на Джок Полфрийман. Архив
07.10.2019 | 10:37
(0 гласа)

"Най-вериятнио до края на седмицата Джок Полфрийман ще е на самолета и ще е извън правомощията на българската съдебна система. Малко вероятно е да има обрат по делото за предсрочното му освобождаване", заяви съдия Димитър Узунов в сутрешния блок на бТВ.

Според Узунов не е важно как е именуван съдебният акт - решение или определение, а по какъв процесуален ред е постановен. 

"Прокуратурата има своите мовити, които не са лишени от логика", допълни той и заяви, че "съдебният акт е постановен с голяма доза съмнение при пилагането на закона". 

"Това предизвика обществена и академична реакция. Дори при напускането на австралиеца от затвора, той ругаеше и с това си поведение обективно показа, че опровергава мотивите на докладчика и на съдебния състав с председател Калин Калпакчиев”, обясни Узунов.

Той смята, че "съдебният акт отива "в коша", защото условието, Полфрийман да е наблюдаван след условното освобождаване, е невъзможно". 

"Важно е да се установи и дали съдия Калин Калпакчиев има взаимоотношения с Българкия хелзински комитет", допълни Димитър Узунов. 

Според адвокат Даниела Михайлова обаче предложението на прокуратурата делото да се възобнови е неоснователно

и процесуално недопустимо. 

"Съдебният акт не е сред актовете, които поглежат на такава проверка. И двамата аргумента в обвинението са необосновани", категорична бе тя. 

Михайлов смята, че предсрочното освобождаване на австралиеца е предизвикало необоснована обществена реакция. 

"Законодателството е категорично по отношение на това какви са изискванията, за да бъде започнато производство по предсрочно освобождаване. В случая изискванията са спазени. Не е редно да коментираме съдебното решение, което е проучило всички доказателства”, обясни тя.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...