За един ден - махат съкратеното производство и го връщат - 24novini.bg

За един ден - махат съкратеното производство и го връщат

За няколко часа депутатите първо приеха да отпадне съкратеното съдебно следствие, а след това да остане и за него да решава съдът. За няколко часа депутатите първо приеха да отпадне съкратеното съдебно следствие, а след това да остане и за него да решава съдът. Архив
25.09.2019 | 14:32
(0 гласа)

Само за няколко часа днес депутатите първо приеха на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), предложени от БСП, "Воля" и ВМРО, с които отпадна съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, тежка телесна повреда, изнасилване и блудство, а след това приеха и промени в Наказателния кодекс (НК) , с които се запазва бързата съдебна процедура.

 

 

Първа точка в дневния ред на депутатите бяха

промени в НПК, с които отпада съкратеното съдебно производство и които бяха приети с над 150 гласа "за", без против и въздържали се. 

Веднага след това народните представители приеха на първо четене

с 97 гласа "за" и 62 "против" промени в НК, предложени от ГЕРБ, с които се запазва института на съкратеното съдебно следствие, но съдът ще преценява дали да се прилага.

С текстовете на ГЕРБ освен, че се запазват съкратените съдебни процедури, се променя и намаляването на присъдите при самопризнания. Народното събрание прие на първо четене при самопризнание за умишлено убийство, изнасилване, блудстване и тежка телесна повреда да не се намалява присъдата с една трета, както досега, а да се намалява с една пета. 

Повод за внесените промени в НПК и в НК стана националната подписка, организирана от родителите и близките на 7-годишната Кристин от Сотиря, която беше изнасилена и убита, а извършителят си призна вината. 

В подписката, която е в подкрепа на исканите законови промени, са се подписали близо 16 000 души.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...