Непълнолетни купуват електронни цигари в интернет - 24novini.bg

Непълнолетни купуват електронни цигари в интернет

21.09.2019 | 20:40
(0 гласа)

Деца си купуват без проблем електронни цигари в интернет, въпреки че това е забранено за непълнолетни. Пазаруването онлайн обаче се оказва по-лесно, отколкото да си купиш обикновени цигари от близкия магазин, роказа експеримент на Нова телевизия. 

 

С разрешение от родителите на 13-годишно дете, екип на NOVA направи експеримент, за да види, ще ѝ бъде ли поискан документ за самоличност при онлайн покупка. Под претекст, че е за майка ѝ, срещу 43 лева детето се сдоби с електронна цигара, поръчана по интернет и доставена веднага на следващия ден. Цигарата беше избрана на случаен принцип в първия сайт за пазаруване. Въпреки че според общите условия, услугите на сайта са забранени за непълнолетни, оттам не искат нищо друго освен име и телефонен номер. С

лед няколко разменени съобщения с продавача, екипът на NOVA уточни офиса на куриера, цвета на желаната цигара и ден по-късно тя беше в ръцете на непълнолетната.

„Това е забранено от закона. Имаме и конкретни случаи, в които сме установявали предлагането на такъв тип артикули. В тези случаи сме налагали и санкция, която по закон е до 5 000 лева”, заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисия за защита на потребителите.

Установяването на нарушение и прилагането на наказание в интернет обаче, било доста по-трудно, обясняват от Комисията за защита на потребителите.

„В електронните цигари, в пълнителите, се съдържат пропилен грикол и глицерин. Когато са подложени на термичните процеси, под влияние на нагряването, се отделят акролин и формалдехид. Акролинът е силно токсичен за дихателната система, формалдехидът - за нервната система. Освен това се доказва, че в парата на електронната цигара се съдържат и метали. Метали, от които кадмий, хром, никел, олово”, обясни пулмологът д-р София Ангелова.

 

Както всички органи в човешкия организъм, белият дроб също се развива до 25-годишна възраст, предупреждава д-р Ангелова. Затова и тютюневият дим, и парата от електронна цигара, и веществата, съдържащи се в бездимната, били изключително рискови за всички подрастващи.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...