Шест сигнала за бомба за ден - 24novini.bg

Шест сигнала за бомба за ден

Полицията е направила проверка по всички сигнали за бомба. Не са открити взривни устройства. Полицията е направила проверка по всички сигнали за бомба. Не са открити взривни устройства. Архив / 24новини
21.08.2019 | 19:00
(0 гласа)

Общо шест сигнала за бомба са получени от летища и медии в рамките на деня, съобщи Нова телевизия. Предупреждения за взривни устройства са получили летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив. Българската национална телевизия и вестник "24 часа" също са получили имейл със съобщение, че има детониращо устройство. 

 

 

Всички заплахи са отправени по имейл.

От ГДБОП са установили, че за изпращането на съобщенията са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения в чужбина. 

Около 9,20 часа тази сутрин е получен сигнал за бомба на летището в София.

На място са пристигнали екипи на Гранична полиция и на Жандармерията, пуснати са и следови кучета за претърсване на района на Терминал 1. Взривно устройство не е открито. 

Преди обяд сигнал за бомба е имало и на летището в Пловдив.

Имейлът е получен около 11 часа в дежурната част на ОДМВР в града. След двучасова проверка се е оказало, че сигналът отново е фалшив.

 Към момента от 112 нямат точни данни за броя на предупрежденията за бомба, тъй като хората, които са получили съобщения е трябвало да уведомят за това. 

Около 12 часа на обяд сигнал за взривно устройство е получен и в БНТ.

За около три часа служителите на телевизията бяха евакуирани. 

"Когато отворихме редакционния имейл, разбрахме за сигнала. В писмото имаше странно пожелание - "Честит полет". Вероятно някой си играе, защото ако е хакерска атака би трябвало към имейла да има прикачен файл, който да зарази компщтъра. До колкото знам няма такъв файл", обясни журналистът от БНТ Иво Никодимов. 

В редакцията на "24 часа" също получиха имейл с предупреждение за бомба. 

"Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на медийната компания "24 chasa". Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо", пише в имейла.

По думите на заместник-главния редактор на вестника Юри Велев "няма изградена версия за какво става въпрос". 

"От сутринта има няколко такива заплахи за тероризъм. Една медия винаги има от кого да е заплашвана. Полицията направи оглед, установи, че няма бомби и продължаваме работа. Установихме, че същият имейл провайдър е използван при терористични заплахи за училища в Лос Анджелис през 2015 година", допълни той.

По неофициална информация има получени подобни имейли и в редакциите на други медии.

От отдел "Киберсигурност" на ГДБОП текстът на имейла е имал за цел да се затрудни работния процес. 

"В спешен порядък са извършвани претърсвания за взривни устройства, но такива не са били открити", заявяват от ГДБОП в официално съобщение до медиите.

Установено е, че в рамките на вчерашния ден /20 август/ подобни съобщения са били разпратени по същата схема – до летища и после до медии и в други държави от ЕС.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...