Първи случай на чума по прасетата в Пазарджик - 24novini.bg

Първи случай на чума по прасетата в Пазарджик

Положителната проба е взета от остатъци от диво прасе. Положителната проба е взета от остатъци от диво прасе. Архив / 24новини
17.08.2019 | 09:00
(0 гласа)

Регистриран е първи случай на африканска чума по свинете в област Пазарджик, съобщи БНР.

 

 

Заразата е установена в остатъци от диво прасе, които са били в района на Велинград.

Пробите са дали положителен резултат за болестта африканска чума по свинете, заяви директорът на Областната агенция по храните в Пазарджик д-р Петко Митев. 

"Изпълнителният директор на БАБХ обявява първично огнище на възникнали случаи на болестта при дивите свине. Оределя се инфектирана зона в размер от 200 кв. км. около констатирания случай",

заяви той.

Хората от Велинград, които до момента не попадаха в 20-километравата санитарна зона, трябва да убият прасетата си и да ги приберат във фризерите. 

В срок от два месеца в инфектирана зона се спира добивът на държа и се забранява движението на хора и превози. Забрана е наложена и върху билкарите и гъбарите.

Припомняме, че в четвъртък беше установен първи случай на африканска чума по домашните прасета в Област Благоевград, в град Кресна. До момента повечето собственици в града не са убили прасетата си, а срокът за умъртвяването изтича в понеделник.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...