Гешев остана единствен кандидат. Протестите продължават (видео) - 24novini.bg

Гешев остана единствен кандидат. Протестите продължават (видео)

Протестът обявен за граждански бе яхнат от неуспели кандидати за евродепутати 24новини.бг
29.07.2019 | 19:58
(0 гласа)

Заместникът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров – Иван Гешев - остана единствен кандидат за позицията на обвинител номер 1. 

Днес беше последното заседание на ВСС, на което можеше да бъдат издигнати кандидати, но нови кандидатури не постъпиха.

Гешев е номиниран от всички членове на прокурорската колегия във ВСС, а другият, който има право да прави номинацииq е правосъдният министър от ГЕРБ Данаил Кирилов=

Но Кирилов отказа да го направи.

Той обясни, че приема номинацията на заместник-главния прокурор като съсловна.

Според Кирилов евентуална негова номинация ще противопостави съдийската на прокурорската колегии във ВСС и може да не се стигне до избор.

Министърът обяви, че не приема номинацията на следовател Бойко Атанасов заради несъответствие с изискването на закона и посочи, че тъй като гражданите не са се обединили около подходяща кандидатура, той няма да предлага.

Именно министърът на Борисов беше този, който можеше да направи втора номинация, за да се започне дебат, за който настояват протестиращи от миналата седмица. 

Тази вечер продължиха и протестите срещу номинацията на Гешев за главен прокурор. Такива имаше пред Съдебната палата в София и още няколко града в страната. 

Стотици граждани излязоха на протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Снимка: Стотици излязоха на протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

„Време е да станем гневни! Включете се в националния протест срещу назначаването на нов главен прокурор от Задкулисието на #KOЙ. Не е късно гражданите да заявят своя отрицателен вот и да поискат реално ПРОМЯНА, а не подмяна. Прокурорската колегия във ВСС отказа да оттегли единствената си номинация за нов главен прокурор, така Иван Гешев остава безалтернативен кандидат.

Подготвят ни тоталитарна прокуратура в олигархична държава!

Правата и свободите на всички ни са сериозно застрашени от този скандален избор! Да кажем НЕ на Олигархията, която си избира на тъмно нов главен прокурор, и ДА на правото ни като граждани да излъчим достойни кандидатури и да защитим конституционните си права!

КОЙ иска да бъде съдник и да подчини съдебната власт изцяло - ще му позволим ли?“, написаха организаторите на протеста от „Правосъдие за всеки“ в социалната мрежа.

 

Не сме съгласни с маскарада, който ни разиграват и предрешеното състезание с един кон, заявяват протестиращите.

Множеството скандираше пред сградата на Съдебната палата „Оставка“, „Гешев е позор“.

Главният прокурор е толкова важен, че кръгът за номинации трябва да е максимално широк, за да има истински дебат, коментира Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“, който обаче беше кандидат за евродепутат на "Да, България" и е политически активист.

От инициативата обявиха, че са внесли в Народното събрание предложения за изменения в Закона за съдебната власт за промяна на условията, при които се правят номинации и разширяване на кръга на организациите, които могат да правят номинации като Висшия адвокатски съвет, НПО и др.

На протеста имаше и редица политически лица, сред които и лидери на политически партии като един от тях дори излезе като лице на първия протест. По този начин протестите срещу номинацията на Гешев от граждански бързо станаха с политически оттенък.

Редица граждани споделиха, че са там заради несъгласието си с процедурата за издигане на нов главен прокурор, а не заради партиите.

Недоволството на хората беше използвано за политическа реклама - партии пуснаха живи излъчвания на протеста в страниците си в социалните мрежи, въпреки че съдебната власт е независима и в избора на главен прокурор политици не следва да се месят.

Политизирането на протестите и амбицията на няколко партийни ръководства да ги оглавят хвърлят сянка върху доверието на обществото в автентичността на протестите. Такова мнение се чуваше и сред самите протестиращи хора, които не бяха доволни, че отделни партийни фигури "яхват" протеста, за да обслужат личен партиен интерес.

Близостта на местните избори - след 15 седмици, за които стотици партийни активисти се готвят с апетит, прави съмнението повече от основателно.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...