Eто го хакерът на НАП, хакнал и МОН преди две години - 24novini.bg

Eто го хакерът на НАП, хакнал и МОН преди две години

20-годишният хакер на НАП, се оказа същият, пробил сайта на МОН преди 2 години, когато е бил още ученик 20-годишният хакер на НАП, се оказа същият, пробил сайта на МОН преди 2 години, когато е бил още ученик Кадър: Госсподари на ефира
17.07.2019 | 13:58
(0 гласа)

20-годишният компютърен специалист, арестуван във връзка с кибератаката срещу системите на Националната агенция за приходите, и преди е атакувал държавни институции, съобщи bTV.

 

През 2017 г., още като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката и сам е съобщил за това.

Случаят тогава придоби медийна популярност от предаването "Господари на ефира".

Тогава с екипа се свърза ученик от Пловдив на име Кристиян, който сам подава добронамерен сигнал, че е успял да пробие интернет страницата на Министерството на образованието и искаше да предупреди, че в системата им има пробойни.

Телевизията коментира, че тогава сайтът е можел да се хакне изключително лесно, а в него имало голям обем важна и конфиденциална информация.

От МОН тогава поканиха младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

Към момента хакерът, който тогава се представи като Кристиян, работи в столична фирма, която се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи.

Бил е задържан на работното си място, но вече ще отговаря за деянията си, защото сега е пълнолетен.

Няма криминално досие.

От прокуратурата обявиха, че е задържан за 72 часа и вече има повдигнато обвинение. В момента обвиненият се намира в ареста.

Продължава изясняването на подробности около атаката срещу НАП, включително дали зад нея стои цял екип и дали им е помогнал вътрешен човек.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...