Радев наложи вето върху финансирането на партиите от бизнеса - 24novini.bg

Радев наложи вето върху финансирането на партиите от бизнеса

Радев наложи вето на финансирането на партиите от бизнеса Радев наложи вето на финансирането на партиите от бизнеса
16.07.2019 | 12:28
(1 глас)

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане отделни текстове от § 2 и 3 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от фирми.

Държавният глава приветства гражданската позиция, заявена на национален референдум от над 2.5 млн. български граждани,

за ограничаване размера на финансовата субсидия за партиите.

По думите на президента обаче, промените, с които парламентът разреши финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската демокрация.

Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова обилна хранителна среда за корупция.

Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години, смята държавният глава.

В мотивите си той посочва още, че официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави.

Той подчертава, че се подменя конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията и затова налага вето.

Опасенията на президента още са, че с промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения, смята Радев.

Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители, посочва още Радев в своите мотиви.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...