Манолова в битка за запазване на машинното гласуване - 24novini.bg

Манолова в битка за запазване на машинното гласуване

28.06.2019 | 08:28
(0 гласа)

Днес омбудсманът Мая Манолова организира дискусия за машинното гласуване. Събитието се провежда при омбудсмана от 12,00 ч. днес, като на него с поканени експерти, представители на партии, специалисти, НПО, членовете на ЦИК и др.

 

Темата на разговора е „Как да бъде успешно машинното гласуване на местни избори 2019?“, а причина за събитието е подозрението на Манолова, че ЦИК и депутати подготвят отмяна на машинното гласуване.

 

Припомняме, че ЦИК изтъкнаха много проблеми с машинното гласуване на Европейските избори, сред които и цената от 59 лева на глас. Недостатъците на това гласуване бяха подчертани и от правната комисия в парламента. Именно в тези действия омбудсманът видя опит за ликвидиране на машинното гласуване.

 Манолова беше категорична, че ще брани правото на гражданите на честен изборен процес и честно отчитане на резултатите, което се подпомага от машинното гласуване. 

Според нея анализът на машинното гласуване показва проблем, но не заради вида гласуване, а заради лошата подготовка именно от страна на ЦИК.

Фокус в днешната дискусия ще бъде анализ на причините за проблемите и тяхното възникване, както начертаването на конкретни мерки за преодоляването им.

Манолова е поканила на дискусията депутатите от правната комисия, президента Радев, ЦИК, Обществения съвет към ЦИК, вицепремиера Томислав Дончев, министри, партии, НПО и граждани.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...