Разбиха група за трафик на мигранти. Граничари им помагали - 24novini.bg

Разбиха група за трафик на мигранти. Граничари им помагали

Заместник-главния прокурор не отхвърли съмненията, че има замесени гранични полицаи Заместник-главния прокурор не отхвърли съмненията, че има замесени гранични полицаи снимка: Булфото
24.06.2019 | 19:30
(0 гласа)

При мащабна акция акция срещу престъпна група прихваната от службите преди две години в рамките на международната операция "Халфакис" са задържани 17 души за трафик на мигранти, съобщи заместник-главния прокурор Иван Гешев.

 

 

Чрез схемата месечно са били прехвърляни стотици души срещу огромна печалба за трафикантите,

обяви той. Според думите му това е най-голямата разбита група за трафик на мигранти в страната.

Арестуваните са чужденци - временно пребиваващи или с бежански статут. Съдът ще определи за колко време ще бъдат задържани, както и какви точно обвинения ще им бъдат повдигнати.

От коментара на Гешев стана ясно и как е действала групата - набирали хората в Афганистан, прехвърлят се през Иран, Турция. Българската група ги посрещала на турска граница, незаконно се преминава граница, посрещат се, настаняват се в района на Свиленград, друга част от групата ги транспортира до София, до циганските махали във "Факултета" и "Орландовци", настаняват се в рамките на два, три дена и от там се транспортират към зелената граница на Сърбия.

Попитан дали в схемата има замесени гранични полицаи Гешев не отхвърли вероятността.

 

Няма какво да си зариваме главата, че тази дейност няма как да стане без съдействието и логистиката на държавни служители. Това е истината. Да, такива групи се подпомагат от държавни служители най-вероятно срещу заплащане. Доколко и дали по този случай ще докажем такива хора, е въпрос на време, посочи прокурорът.

Той коментира, че се сеща за поне четири произвоства срещу граничари, които подпомагали трафика на бежанци.

Продължават претърсванията, изземвания и разпити на свидетели в София и селища в Ямболско и в Бургаско.

В социалната мрежа вече се шегуват с новината като посочват, че благодарение на трафикантите премиерът може да се хвали в Европа, че у нас няма бежанци, а границите се пазят добре. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...