До 3 хил. лв. глоба за медиите, разкрили името на 16-годишния терорист - 24novini.bg

До 3 хил. лв. глоба за медиите, разкрили името на 16-годишния терорист

Агенцията за закрила на детето трябав да глоби медиите, оповестили името на 16-годишния терорист от Пловдив Агенцията за закрила на детето трябав да глоби медиите, оповестили името на 16-годишния терорист от Пловдив
12.06.2019 | 10:30
(0 гласа)

Санкциите за оповестяване на данни, свързани с дете, са в размер от 1000 до 3000 лева при първо провинение или имуществени санкции от 3000 до 5000 лв. Това уточниха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която вчера се самосезира по случая с ученика на 16 години от Пловдив, който беше хванат в подготовката на терористичен акт.

При повторно провинение глобите са съответно от 3000 до 5000 лв. и от 5000 до 10 000 лв.

Една медия съобщи трите имена на 16-годишното момче, училището, в което учи, както и името на баща му

и с какво се занимава, публикувайки дори снимки.

"Това е нарушение на Закона за закрила на детето, който регламентира, че не следва да се разгласява информация за дете, без съгласие на неговите родители. Ако детето е над 14 години, трябва да се вземе и неговото съгласие", коментира пред bTV Живка Георгиева, главен инспектор в ДАЗД.

След това и други сайтове разпространиха информацията.

От агенцията заявиха, че правата на момчето са нарушени, защото са изнесени данни, които издават неговата самоличност и той е идентифициран.

ДАЗД е започнала проучване за установяване на административно нарушение.

Уведомена е дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив и Областната дирекция на полицията в града с цел да се окаже подкрепа на детето и семейството.

Изпратени са и писма до специализираните служби за борба с тероризма с молба да бъдат предоставени насоки за работа в подобни ситуации.

Случаят обаче предизвика полемика - ще се осмелят ли други родители да подадат сами сигнал в ДАНС, ако установят, че детето им се радикализара, ако знаят, че самоличността на семейството веднага ще бъде разкрита.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...