Терористът от Пловдив - на 16 г., отличник, от богато семейство - 24novini.bg

Терористът от Пловдив - на 16 г., отличник, от богато семейство

Иван Гешев заяви, че терористът от Пловдив е на 16 г., отличник от елитно училище с богати родители и много интелигентен Иван Гешев заяви, че терористът от Пловдив е на 16 г., отличник от елитно училище с богати родители и много интелигентен
08.06.2019 | 16:30
(1 глас)

"Ученикът е от елитна пловдивска гимназия от добро семейство с възможности. Ученик е супер интелигентен. 16-годишният е обект на вербовка от страна на Ислямска държава". Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев във връзка с предотвратения атентат в Пловдив, за който съобщихме по-рано днес.

"Тук става въпрос за дете – жертва не за извършител на сериозно престъпление. Става дума за лична трагедия, която за щастие не е развита до мащабни размери,

а не толкова за едно досъдебно производство", каза още Гешев.

"В сряда се получи сигнал от близки на това дете. ДАНС ни уведоми веднага за сигнала, става дума за ученик, който се е радикализирал.

В резултат на организацията и взаимодействието с ОДМВР-Пловдив, претърсихме две помещения, които детето е използвало съзнателно", каза Гешев.

"Съдът през вчерашния ден е преценил, следва да бъде взета мярка за неотклонение под надзора на Детска педагогическа стая, което според мен е в някаква степен грешка", уточни Гешев, като добави, че прокуратурата ще внесе протест.

„В случай, че съдът не възприеме нашето виждане, което може да не е най-правилното, ще трябва отговорността да бъде поета от семейството, училището и в крайна сметка колегите от ОДМВР – Пловдив в Детска педагогическа стая“, допълни още Гешев.

 

"В помещения бяха намерени готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства. Едното е т.нар. тръбна бомба – устройство, което често се използва при атентати в САЩ. Намерено е и взривно устройство в процес на изготвяне, това са т.нар. бомби с пирони. Веществото за направата на такава бомба е използвано за някои от атентатите в Белгия, Франция и Сарафово.

Като за атентата в Сарафово използваното вещество е между 2 и 3 кг. А сега става въпрос за 14,5 килограма от това вещество",

подчерта Гешев.

"На 16-годишното момче трябва да бъде оказана помощ от специалисти в изолирана среда. Затова внесохме през вчерашния ден мярка, не с цел наказателна отговорност, а детето да бъде поставено в специализирано заведение и да му бъде оказана помощ и с него да бъде работено от специалисти, психолози и психиатри", обясни Гешев.

"Някои проблеми касаят всеки от нас като родител в тази страна. Тези проблеми трябва да започнат да бъдат решавани и на тях да бъде противодействано от цялото общество. Става дума за дете на 16 г.", обясни той за момчето, подготвяло бомби като тези в Сарафово, но с пет пъти повече експлозив.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...