Партиите дали 3,3 млн. лв. за медии, 13 медии скрили договорите - 24novini.bg

Партиите дали 3,3 млн. лв. за медии, 13 медии скрили договорите

Партиите дадоха над 3 млн. лв. за медии в кампанията за евровота Партиите дадоха над 3 млн. лв. за медии в кампанията за евровота Оpenparliament.net
28.05.2019 | 19:26
(1 глас)

Партиите и кандидати са платили на медиите по време на кампанията над 3,3 млн. лева. това сочи доклад на Института за развитие на публичната среда за медийните разходи на 27-те регистрирани партии, коалиции и инициативни комитета.

 

 

 

Наблюдението обхваща официалните страници на 44 национални и регионални медии – 11 телевизии, 3 радиостанции, 16 вестника и 14 информационни сайтове и агенции

(които може да видите тук ) . Данните в публикацията са актуални към 27-и май 2019 г.

Според мониторинга им проблеми със спазването на закона има в работата на почти всички медии и партии.

Изборният кодекс предвижда партиите и кандидатите да публикуват сключените с тях договори с медии в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите. Към момента ЦИК не е обявила официални резултати от изборите в неделя, но редица медии вече са премахнали договорите от страниците си.

Според мониторинга телевизия СКАТ и BGnes са премахали договорите си изцяло, а в. Стандарт - само половината от контрактите.

По време на кампанията 31 медии публикуваха договори с участниците в кампанията.

Тринадесет медии не публикуваха сключени договори –

Алфа ТВ и ТВ+, вестниците – в. Дума, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Черно море, в. Старозагорски новини, в. Утро, в. АрдаNews и агенциите – Novini.bg, Blitz.bg, TopNovini.bg . Същите обаче са публикували очевидна политическа реклама, посочва организацията.

Договорите на в. Черноморски фар, са публикувани със заличени суми, което също е нарушение, казват от неправителствената организация.

Всички участници в кампанията имаха сключени договори за медийно отразяване.

Съгласно данните към 27-и май, те са изразходвали общо 3 281 413 лв. (без ДДС) .

Най-много средства за отразяването на предизборната кампания са вложили от КП “БСП за България” – 681 896 лв. (без ДДС). От КП “Воля – българските родолюбци” са изразходвали 597 180 лв. (без ДДС). ПП ГЕРБ е на трето място с 494 502 лв. (без ДДС). Тук не можем да отчетем стойността и медийния ефект на обиколките на министър-председателя, предавани “на живо” във социалната медия Facebook, казват от института.

От телевизиите най-много средства са привлечени от bTV – 712 106 лв. (без ДДС),

NOVA – 627 675 лв. (без ДДС) и БНТ – 289 139 лв. (без ДДС).

От печатните медии в. Труд е е първи с 108 112 лв. (без ДДС),

следван от в. 24 часа – 97 144 лв. (без ДДС), а трети е в. Сега с политическа реклама за 39 083 лв. (без ДДС).

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...