Пак се срути фасада, като на "Алабин" през 2006 г. (видео) - 24novini.bg

Пак се срути фасада, като на "Алабин" през 2006 г. (видео)

Фасада е паднала днес на ул. "Шести септември" в София. 24новини
29.04.2019 | 17:26
(0 гласа)
Част от фасадата на сграда в центъра на София се е откъснала и паднала на тротоара, съобщава "Фокус". При инцидента няма пострадали хора, както и нанесени материални щети върху паркираните в близост автомобили.

Инцидентът е станал тази сутрин на пресечката на улиците "Граф Игнатиев" и "6-и септември". "Столичната община е дала и предписания за отстраняване на проблема към собствениците", съобщиха те.

 

А Столичният инспекторат и от Направление "Архитектура и градоустройство" щели да проверят. Какво ли?

И кой каза на кмета Йорданка Фандъкова, че удобно може да работи просто регистратор на паднали фасади?

В София на 19 септември 2006 г. рухна сградата на "Алабин" 39. Тя бе паметник на културата.

Тя и околните сгради са построени през 1913-1914 г. и са издържали и земетресението от 1917 г., и бомбардировките 1943-1944 г.

При инцидента загинаха две момичета - Петринка Христова (24 години) и Деница Ченишева (26 години). Челната фасада на сградата буквално беше смазала сребристото им "Пежо 306", докато преминаваха по "Алабин".

Ситуацията със старите фасади в София е животозастрашаваща.

След онази сага с "Алабин", продължила 12 години, накрая виновни нямаше. Четиримата подсъдими бяха оправдани преди 6 месеца, а родителите на момичетата си останаха само с искането за 750 хил. лв. кръвнина. Не я получиха.

Двете момичета сами се оказаха виновни, че са минали оттам и са останали в задръстването, докато фасадата ги премаза - малшансът, погубил животите им, се оказа, че... живеят в София.

През номеври 2018 г. пред съда, за да чуят оправдателните си присъди застанаха собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител и на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров, контролирал ремонта на сградата и Николай Симеонов - управител на "А3-Архитектура и изпълнение", извършила инвестиционен контрол. Строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо", не присъства днес в съдебната зала. Заради отсъствието му процесът срещу него тече задочно.

Днес с падането на фасада на друга сграда от началото на века в района имахме късмет. Хора не пострадаха. Но така стана ясно, че 

градоустройството в мандата на кмета Йорданка Фандъкова е въпрос на късмет, не на целенасочена политика.

След като е от 10 години на поста и след ужасната трагедия с двете загинали момичета, кметът Йорданка Фандъкова и нейната администрация имаха поне 3 различни инструменти - законодателен, на местната власт и изпълнителни мерки, които да предприемат, за да гарантират, че фасадите няма да се срутват, докато хората минават под тях.

Не го направиха. Но днес съобщават, че направили предписания. А останалите сгради на 100 години в София? Те колко са? Още колко хора ще бъдат премазани от рушащи се фасади? И кметът Фандъкова интересува ли се от това. Въпроси, на които Йорданка Фандъсова има да отговори. Преди да поиска доверието на столичани да им става кмет за трети път - тоест човека, който регистрира паднали фасади.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...