След сигнал на ГЕРБ: Кмет на БСП обвинен за 1 млн. лв. - 24novini.bg

След сигнал на ГЕРБ: Кмет на БСП обвинен за 1 млн. лв.

Магдалена Иванова е кмет от БСП на Златица, обвинението е по сигнал на ГЕРБ до прокуратурата Магдалена Иванова е кмет от БСП на Златица, обвинението е по сигнал на ГЕРБ до прокуратурата
11.03.2019 | 15:40
(0 гласа)

Софийска градска прокуратура /СГП/ повдигна обвинение на Магдалена Иванов – кмет на община Златица, за извършено от нея документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери. Магдалена Иванова е кмет на Златица вече два мандата поред – от 2009 г. насам, като е издигната за такъв от БСП. Още през 2016-а, че тя бива разследвана за злоупотреби, в началото на 2018-а пък от ГЕРБ подадоха сигнал до прокуратурата.

 

 

Магдалена Иванова е привлечена към наказателна отговорност, за това, че на 20.01.2014 г. в качеството си на длъжностно лице – кмет на общ. Златица,

в кръга на службата си е съставила официален документ – декларация, в който е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства, съобщават от Софийска градска прокуратура.

Неверните обстоятелства се състояли в твърдението, че проектът с предмет „Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“.

В действителност различните етапи от проекта, на обща стойност над 100 000 лв. /без ДДС/, били финансирани и изпълнени по договор между община Златица и частно дружество, твърдят от обвинението.

Кметът е изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на СМР.

Ако бъде призната за виновна по повдигнатото ѝ обвинение за престъпление по чл. 311 от НК, Магдалена И.

може да получи наказание „лишаване от свобода“ до 5 години,

като съдът може да постанови и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност“, допълват от прокуратурата.

Към не я е повдигнато и второ обвинение, което се отнася за периода 14.07.2014 г. до 18.12.2014 г., когато тя в две отделни деяния като кмет на община Златица, осъществила длъжностно присвояване на сума в общ размер над 1 000 000 лв.

Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи от Държавния бюджет на Република България по програма за 2014г. „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Спрямо Магдалена И. е взета мярка за неотклонение „подписка“.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...