Как се действа при лекарска грешка, убила близък - 24novini.bg

Как се действа при лекарска грешка, убила близък

Експерт заяви пред Нова телевизия, че около 3-4 години траят делата за смърт при лекарска грешка, а близките грешат като не искат аутопсия Експерт заяви пред Нова телевизия, че около 3-4 години траят делата за смърт при лекарска грешка, а близките грешат като не искат аутопсия
12.02.2019 | 09:30
(0 гласа)

Основна грешка при роднините на болните, които се съмняват в лекарска грешка, причинила загуба на близките им, е, че отказват извършването на аутопския - това затруднява прокуратурата, заяви адвокатът по медицинско право Мария Шарковапред Нова телевизия тази сутрин. Тя апелира при такива ситуации задължително близките да искат аутопсия, за да могат след това да търсят правата си пред съда.

 

Аутопсията е последвана от медицинските експерти, които да се произнесат за причините. Това е изключително сложен процес, защото в България има малко вещи лица, намират се трудно, работят бавно и не може много да се разчита на обективността им, каза специалистът.

Много често има съмненя, включително към заключенияята на Медицински одит. Близките на починалите може и по граждански ред да търсят обезщетение за смъртта на роднините си, подчерта още тя.

Лошото е, че когато лечението е дълго, с много участници - процесите са продължителни. Тогава дело може да се води срещу цялото лечебно заведение, подчерта юристката още.

Средната продължителност на такива дела е 1300 дни, т.е. около 3-4 години.

В тези ситуации медцинският персонал е втората жертва - защото медицината е толкова рискова специалност, че я сравняват с авиацията, но там всеки инцидент се разследва детайлно. 

35 процента от делата срещу лекарите имат като причина лошата комуникация. Комуникацията трябва да е двустранна, посочи експертът.

Около 70 процента от актовете на Медицинския одит се отменят в съда - тоест лекарите тогава няма да бъдат наказани, цитира още данни от статистиката юристът в студиото.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...