Бивши депутати на ГЕРБ отиват на съд за корупция (обзор) - 24novini.bg

Бивши депутати на ГЕРБ отиват на съд за корупция (обзор)

Димитър Аврамов - депутат от ДПС Димитър Аврамов - депутат от ДПС
11.01.2019 | 18:28
(0 гласа)

Днес Специализираната прокуратура обяви, че внася две обвинения на бивши депутати на ГЕРБ - за търговия с влияние и взет подкуп от над 200 хил.лв. и за прословутия корупционен скандал "съджукгейт" - за изнудване. Спецпрокуратурата е готова с двете обвинения и ги внася в кратък срок, заявиха от там.

 

Обвинителите ще подведат под отговорност народният представител преди от ГЕРБ, а сега от ДПС Димитър Аврамов заради деяние извършено, когато той е бил депутат от ГЕРБ през 2012 година.

Според прокуратурата Аврамов с двама помагачи

е упражнявал търговия с влияние като са поискали 220 000 лв. от бизнесмен и право на ползване на земеделски земи.

В замяна на това е обещано да бъде упражнено влияние върху директора на Областна дирекция „Земеделие” в Монтана и началника на местната полиция.

Според прокуратурата 100 000 са получени от депутата за да упражни влияние върху двете длъжностни лица.

 

Имунитетът на Аврамов беше поискан от Главния прокурор Сотир Цацаров през 2017 година след като през 2016 той беше оправдан от Софийския градски съд, а по-късно оправдателната присъда беше отменена от Апелативния съд.

Също днес стана ясно, че прокуратурата ще внесе обвинителен акт и срещу Живко Мартинов, бивш депутат от ГЕРБ, задари изнудване за суджуци. На Мартинов ще му бъдат повдигнати обвинения за изнудване, за което е предвидено

наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5 000 до 10 000 лева и конфискация от имуществото.

Живко Мартинов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд за това, че в периода от януари 2012 г. до януари 2013 г., в Добрич, при условията на продължавано престъпление - с четири деяния, с цел да набави за себе си имотна облага, принудил А. П. П., чрез заплашване, изразяващо се в отправяне на закани да извърши нещо противно на волята му - да му предостави 4 (четири) тона суров суджук, 30 (тридесет) килограма филе „Елена“ и 30 (тридесет) килограма телешка пастърма, и с това причинил на А.П.П. значителни имуществени вреди в общ размер на 36 168, 20 лева, представляващи равностойността на предоставените вещи.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...