Войводиново на бунт, очакват се агитки довечера (обзор) - 24novini.bg

Войводиново на бунт, очакват се агитки довечера (обзор)

Във Войводиново в петък вечерта се очаква нов протест - с военни, агитки и граждани Във Войводиново в петък вечерта се очаква нов протест - с военни, агитки и граждани
11.01.2019 | 07:44
(1 глас)

Протестите във Войводиново не стихват, макар и мирни след като двама братя роми пребиха български командос на 7 януари в селото. Къщите на ромите няма да бъдат узаконени от кмета, а съборени, а генерал Шивиков призова военните на мирен протест в селото тази вечер. Там обаче се очаква да има и агитки, а жандармерията е със засилено присъствие

 

До снощи продължи

 

събарянето на незаконните постройки в ромската махала на Войводиново,

след протестите на хората там, последвали пребиването на командоса Валентин Димов от армията от двама братя роми.

Снощи имаше протест, който протече мирно. Микробуси на Жандармерията блокираха входа на ромската махала в селото като предпазна мярка срещу ескалация на напрежението между роми и българи, но и срещу конфликти с радикални формации, ултраси и хора от агитки.

След побоя над военния, той самият пък беше опериран и се очаква да бъде изписан.

Операцията му продължи повече от предвиденото време заради множеството фрактури.

По-рано през деня вчера

граждани събираха подписка с искане за по-строго наказание за двамата братя от ромски произход,

които нападнаха и пребиха командоса на 7 януари.

Голям протест е планиран за тази вечер, петък. Очаква се на него да дойдат и фенове от различни агитки

и това да ескалира напрежението.

Във Войводиново тече също и акция на събаряне на незаконните къщи в ромския квартал. Ромите напуснаха махалата, но оставиха след себе си безпризорни домашни животни.

Вицепремиерът Каракачанов отиде на място в ПР-акция, в която заяви, че нямало да пострадат войници, докато той е министър. Но командосът вече беше пострадал.

Каза още, че 15 от постройките трябва да бъдат съборени веднага.

На подлежащите за премахване постройки вече има залепени надписи за принудително събаряне. Собствениците разполагат с 14 дни, за да обжалват.

Кметът Димитър Тосев заяви, че няма да узакони нито една къща с думите, че са вдигнати върху общинска земя. „Когато общината даваше възможност на същите тези да дойдат да си подадат документите, никой не пожела”, каза той.

Хората от махалата се жалват, че остават на улицата. Те имат няколко дни да съберат покъщнината си, преди да се съборят сградите.

Събарянето на първите къщи премина под засилено полицейско присъствие.

Общински служители влязоха в домовете на ромите, които се страхуват да се върнат в махалата, и изнесоха покъщнината им. Тя ще се пази в общината.

Междувременно вчера съдът остави в ареста задържаните за побоя във Войводиново. Двамата братя твърдят, че са били предизвикани от войника.

„Пуснати са жалби преди години, никой не е предприел мерки, трябваше да стане белята на Йордановден, за да може да се вдигнем всички, защото това е недопустимо”, коментира пред bTV Костадин Петров, жител на Войводиново.

Ген. Димитър Шивиков, бивш командир на поделението в Карлово, каза, че нападението над командоса е обида към всички военнослужещи и че операцията на мъжа е минала добре и той ще се възстанови.

Генералът призова всички настоящи и бивши военни да излязат на мирен протест в петък вечерта в подкрепа на пострадалия командос.

През деня в спор влязоха бившият депутат от ДПС, Александър Маринов, по-известен като бат Сали, и лидерът на Евророма - Цветелин Кънчев. Вторият бе обвинен от Маринов, че е купувал гласове с лидера на ВМРО и сегашен министър на отбраната Красимир Каракачанов в ромската махала на разбуненото село.

Кънчев пък каза, че нападението е извършено от "ромски турци" и не всички роми трябва да се слагат под общ знаменател. Маринов отрече и скандалът ескалира, докато накрая двамата не се споразумяха в студиото на телевизията да се разберат на малинова ракия, произвеждана от самия Кънчев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...