Палеж остави без ток шест столични квартала - 24novini.bg

Палеж остави без ток шест столични квартала

Шест квартала в София останах на тъмно и студено късно снощи заради кражба на кабели Шест квартала в София останах на тъмно и студено късно снощи заради кражба на кабели
14.12.2018 | 12:40
(0 гласа)

Късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в 6 столични квартала останаха без ток, съобщиха от дружеството, заради умишлен палеж при кражба. Умишлен палеж в колектор, предизвикан при опита за кражба, е оставил кварталите без електрозахранване. Пострадалите са в "Св. Троица","Захарна фабрика", "Фондови жилища", "Илинден", "Западен парк" и "Банишора".

 

От дружеството вземат мерки за охрана на съоръженията си.

 

Екипите на ЧЕЗ са констатирали употребата на запалителни средства в колектора снощи. Имало е и щети по кабелите, като единият е 110 kV, сложен преди две години.

Те посочват, че кражбите се правят заради медното покритие, но дружеството вече слага кабели без такова покритие.

„Имаме опит с подобни умишлени пожари. Те се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали. Кабелите, които полагаме в последните години обаче, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед.Докато няма стриктно законодателство в тази посока обаче, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората“, каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България пред bTV.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...