Схемата за нелегални оръжия действала с години - 24novini.bg

Схемата за нелегални оръжия действала с години

05.12.2018 | 23:10
(0 гласа)

При спецакция ГДБОП в Казанлъшко бяха открити голяма незаконна оръжейна пратка и печатница за фалшиви документи като част от групата е задържана в момент на сделка с автомати „Калашников“ и пистолети, стана ясно от брифинг на заместник-главния прокурор Иван Гешев, директора на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов и разследващия прокурор Евгения Станкова

 

От думите им стана ясно, че проведените операции са продължение на разследване по акция през 2016 г., когато в София бе задържана шестчленна организираната престъпна група, за придобиване и незаконна продажба на оръжия, заедно с ръководителя й.

 

По данни на прокуратурата, сред членовете на задържаната сега група има бивши служители на завод „Арсенал”, а бандата е действала повече от година.

Според разследващите най-вероятно част от оръжието е изнесено от завод „Арсенал" на части.

Министър-председателят Бойко Борисов, който беше на работно посещение в ГДБОП, коментира, че задържаното количество е толкова много, с колкото и специалните бригади не разполагат, а качеството на заглушителите е правено като за специалните части и служителите от СОБТ.

Спиридонов посочи, че не е ясно как оръжията са излизали от завода в Казанлък, но ръководителите на фирмата трябва да вземат необходимите мерки, за да не продължава практиката.

Заместник-главният прокурор Гешев заяви, че ще бъде възложена проверка на целия завод в Казанлък, защото оръжието категорично е излязло по нелегален начин оттам. По думите му източникът на проблема е изнасянето.

 

Георги Маринов, който е вещо лице по оръжия и боеприпаси в съда посочи, че е възможно това да е сделка с държави, които не се интересуват от произхода и допълни, че автоматичните калашници не са за масова употреба, а картечните пистолети „Скорпион” може да се използват успешно за терористични цели.

По време на разследването е засечено и лице от бандата, свързано с друга група – за производство фалшиви документи за самоличност . Задържани са трима иранци и двама българи.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...