Иманярят от ДАНС се е опитал да продаде златен венец от IV в. пр.Хр. - 24novini.bg

Иманярят от ДАНС се е опитал да продаде златен венец от IV в. пр.Хр.

11.10.2018 | 14:00
(1 глас)

Престъпна група, в която участва и служител на ДАНС, се е опитала да продаде златни предмети от втората половина на четвърти век преди Новата ера, само единият от които - златен венец - е бил на стойност 2 млн. лева. Това съобщи днес на брифинг зам.главният прокурор Иван Гешев, разказвайки за осъшествена акция на прокуратурата и ГДБОП срешу иманярската мафия. 

"Касае се за организирана престъпна група за продажба на културно-исторически ценности. Касае се за антично злато", посочи Гешев.

"Говорим за предмети с висока културно-историческа ценност. Става въпрос за предмети от втората половина на четвърти век преди Новата ера. Не са много тези предмети в България. Има четири подобни предмета. Говорим за предмети, за които има признаци да са от Източна Гърция или от късните периоди на Персия", обясни експерт от БАН, присъстващ на брифинга.

Предметите ще бъдат предадени в Националния археологически институт, където ще бъде извършена експертиза. Сделката е била за 2 млн. лева, но археологическата стойност на предметите е много висока.

Лицата са заловени в момент на сделка в Свиленград.

 

Днес следобед ще бъде гледана мярката им, от прокуратурата искат постоянното им задържане.

В групата има длъжностно лице, установено е, че то е служител на ДАНС.За него съобщи още вчера премиерът Бойко Борисов. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...