Министри на ГЕРБ разплакаха майките - 24novini.bg

Министри на ГЕРБ разплакаха майките

04.10.2018 | 18:20
(1 глас)

Майките на деца с увреждания напуснаха разплакани срещата с народни представители и министри. Те обявиха, че започват ефективни протести заради липсата на социална реформа. 

 

На срещата, организирана от депутати от ГЕРБ, с майките на деца с увреждания присъстваха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на образованието Красимир Вълчев, омбудсманът Мая Манолова и депутати от всички парламентарни групи.

Министър Петков поясни, че законопроектите, касаещи социалната реформа, са върнати за преразглеждане. Според него този месец Законът за хора с увреждания може да е готов, но не конкретизира дата. Това стана повод и за бурната реакция на майките, с която се прекрати обсъждането.

Ние не се борим за 150млн. лв., а за закони и реформи, които да застанат зад нас, заяви Мая Стоицова, майка на дете с увреждания. В последните месеци не видяхме нищо. Не видяхме начало на реформа. В момента това, което искаме е цялата реформа. Да я направят така, както трябва. Нашите деца са на хартия – един ТЕЛК доказва колко са негодни. Не можем да понасяме тази подигравка с нас. Търпението ни се изчерпа, допълни тя.

Майките, които протестират от 4 месеца с палаткови лагери в цялата страна, бяха дали срок на управляващите да внесат законопроектите до 1 октомври, но това така и не се случи.

По време на диалога майките обвиниха властта, че е обърнала обществото срещу тях и всеки път дава нови лъжи за реформата. Те искат ресурсът от 150 млн. лв., обещан от министъра на финансите Владислав Горанов и министър-председателя Бойко Борисов, да бъде разпределен ефективно.

 

Една от забележките, които към момента спират проектозакона е от Министерство на финансите, но финансовият министър Владислав Горанов не присъстваше на срещата.

Нито партиите се отказаха да се разправят, нито институциите да си подхвърлят топката, нито се предложиха разумни срокове и решения, коментира омбудсманът Мая Манолова след края на срещата.

Други въпроси, разисквани по време на срещата бяха с министър Вълчев относно разпределението на деца с увреждания в неподходящи учебни заведения, както и въпросът за медицинските изделия и помощни средства с Кирил Ананиев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...