Шефът на ГДБОП: Журналистите не им е работа да са на местопрестъплението - 24novini.bg

Шефът на ГДБОП: Журналистите не им е работа да са на местопрестъплението

15.09.2018 | 11:30
(0 гласа)

Полицаите, задържали разследващия журналист от „Биволь” Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, са били на секретен пост и не са знаели, че журналистите ще идват на местопроизшествието. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

 

Журналистите бяха задържани край Радомир, докато работят по свое разследване, уличаващо строителната фирма „Джи Пи Груп” в двойно счетоводство и корупционни практики, свързани с европейски фондове.

 

Шефът на ГДБОП обаче твърди, че не е възпрепятствано журналистическо разследване и че полицаите са си изпълнили задълженията както трябва. Той разказа, че на 13 септември са получили сигнал от главния редактор на "Биволь" Атанас Чобанов за точната локация на документите и на мястото е изпратен автопатрул от Перник. В същото време Чобанов отново съобщил, че в София се пълни друг автомобил с такива документи и най-вероятно ще тръгне към мястото.

„Поради което направихме организация колегите от Перник да застанат на т. нар. секретен пост, който изненада въпросните господа”, подчерта Спиридонов. Димитър Стоянов твърди, че от ГДБОП са знаели, че журналистите също се движат натам, но Спиридонов отрича. „Такава информация не е подавана от г-н Чобанов”, категоричен беше той.

„Изведнъж се появяват хора да ровят из някакви чували и да подритват загасващия огън”, допълни Спиридонов. „Каква работа имат тези журналисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или журналистите? Оставам с впечатлението, че искате при българските служители на МВР и българските граждани най-вече да създадете усещането, че журналистическата гилдия е нещо повече от тях”, заяви шефът на ГДБОП. Цялата работа е „филм със скапан сценарий”, изтъкна той.

 

Стоянов от своя страна разказа, че при задържането си с Атила Биро не са имали право да проведат телефонен разговор и беше категоричен, че това е нарушение на техните права. „Стояхме около 1 час закопчани с белезници, а в следващите 3 часа са били на местопроизшествието, отново задържани, но без белезници, явно бяха установили кои сме”, допълни той.

Според него случаят показва, че няма воля да се разследва корупцията по високите етажи на властта.

„Не знам какви са мотивите на властите да ни задържат – дали е некомпетентност, дали е „чадър”, дали е лоша координация, но беше факт, че ни възпряха да си свършим работата. Попречиха ни да събираме доказателства, които и те не събират. Бяхме възпрени с белезници”, изтъкна той. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...