Над 30 хиляди души годишно се разболяват от рак в България - 24novini.bg

Над 30 хиляди души годишно се разболяват от рак в България

Над 30 хиляди нови случаи на рак се откриват у нас всяка година Над 30 хиляди нови случаи на рак се откриват у нас всяка година
04.02.2018 | 10:52
(0 гласа)

В Световния ден за борба с рака статистиката е тревожна - в България всяка година се откриват нови 30 хиляди случаи и те нарастват.

30 % от случаите на рак са обратими. А рисковите фактори са 4 - употребата на тютюн и тютюневи изделия, нездравословното хранене, намалената физическа активност и злоупотребата с алкохол.

Всяка година новооткритите случаи надхвърлят значително 30 000 само у нас.

Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб, като най-много са жертвите на туморите на гърдата, белия дроб и трахеята, простатата, дебелото черво и матката, а нарастващата тенденция изисква координирани усилия.

Според данни на Световната здравна организация /СЗО/ всеки пети смъртен случай в света е в резултат на раково заболяване. В ЕС всяка година две от десет жени и трима от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза.

Почти 80% от злокачествените заболявания се дължат на факторите на външната среда, начина на живот и бит на хората и тяхното поведение, навици и обичаи.

Около една трета от смъртните случаи от рак се дължат на поведенчески и хранителни рискове: индекс на висока телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол. Употребата на тютюн е най-важният рисков фактор, защото причинява около 20% от смъртните случаи от рак в световен мащаб и около 70% от смъртните случаи от рак на белия дроб в световен мащаб.

В Европейския съюз (ЕС) раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак.

Около 30% от раковите заболявания са потенциално предотвратими, ако бъдат открити навреме, затова редовно ходете на профилактични прегледи е изключително важно.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...