Хора от 11 села против концесия, дадена от Теменужка Петкова - 24novini.bg

Хора от 11 села против концесия, дадена от Теменужка Петкова

Хора от 11 села в Старозагорско излязоха на протест против концесия, разрешена от министър Теменужка Петкова във вододайна зона Хора от 11 села в Старозагорско излязоха на протест против концесия, разрешена от министър Теменужка Петкова във вододайна зона
22.08.2018 | 17:30
(0 гласа)

Жителите на 11 села от Старозагорско се обявиха срещу създаването на кариера, която ще се разполага на горска площ от 800 декара и билото на Средна гора ще се снижи със 100 метра, като навлиза във вододайна зона.

Около 12:00 часа днес протестиращите срещу концесията за кариера за варовик в землището на село Едрево затвориха символично Подбалканския път при град Николаево.

Кариерата ще доведе до безводие за селата около обекта, взривните дейности ще пресушат карстовите извори, а изсичането на вековната гора ще доведе до екологична катастрофа, категоричен е кметът на село Едрево Динко Динев, съобщава Радио Стара Загора.

От южната страна на Средна гора, в същия район, се намира втора кариера при село Братя Кунчеви. В рамките на няколко километра се оформят две кариери, което ще разсече буквално планината и ще се отвори проход по голям от Хаинбоаз.

Срокът за ОВОС изтича през декември тази година и според жителите това е причината, концесионерът да бърза с започването на изкопните дейности. Концесията е за период от 25 години издадена от Министерството на енергетиката, от министър Теменужка Петкова.

Кметът на Едрево разказва, че при среща със собствениците на фирмата-концесионер, те са заявили, че кариера ще има независимо от протестите на хората.

„Кои са тези всесилни бизнесмени“, задава въпрос към министър Теменужка Петкова кметът Динко Динев.

Ако не бъдат уважени исканията им, жителите на селата, потърпевши от бъдещата кариера, са готови на ежедневни протестни действия и няма да допуснат обектът да заработи, категоричен е и кметът на село Оряховица Атанас Вапцаров.

Уведомени за ситуацията са всички отговарящи за концесията институции, депутати, областен управител. Протестиращите настояват министрите Теменужка Петкова и Нено Димов лично да посетят района и да дадат обяснение на хората за бъдещата кариера.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...