Хора от 11 села излизат на протест срещу кариера във вододайна зона - 24novini.bg

Хора от 11 села излизат на протест срещу кариера във вододайна зона

Жители на 11 села излизат днес на протест заради кариера за варовик, дадена от Теменужка Петкова във вододайна зона Жители на 11 села излизат днес на протест заради кариера за варовик, дадена от Теменужка Петкова във вододайна зона
22.08.2018 | 10:44
(0 гласа)

Жители от 11 села излизат на протест срещу кариера за варовик, дадена на концесия във вододайна зона. Хора от 11 села от общините Стара Загора, Нова Загора и Николаево ще участват в протеста и ще блокират пътя Казанлък - Сливен днес около обяд.

 

Поводът е даденото разрешение от Министерството на енергетиката за изграждане на кариера в местността „Кереч Търла“, разположена в землището на селата Братя Кунчеви, Оряховица и Едрево, за добив на варовик и доломит.

 

В интервю за Радио Стара Загора кметът на село Братя Кунчеви Георги Георгиев коментира, че хората са възмутени от факта, че на територията на селото ще има изградена още една кариера и припомни, че по закон в една територия не може да съществуват две кариери за инертни материали.

В интервю за местния сайт stz24.com бившият народен представител от Реформаторския блок Димитър Танев казва, че е правил срещи с хората в приемните си и те са превърнати в бели роби на цена от 500 хиляди лева от министерството на Теменужка Петкова.

"Добивът се извършва чрез взривове. Влизат тежки машите, вдига се много прах, разрушават пътищата, прахът разболява хората. Тук не става дума за нещо еднократно, като да строиш магистрала например. Концесията е за 25 години и всеки ден хората ще се чудят кога ще гръмне...", казва Танев.

Той уточнява и финансовите параметри на концесията, срещу която хората протестират днес, още повече че за нея не е напарвено обществено обсъждане с жителите на околните села. Според бившия заместник-председател на бюджетната комисия в парламента "за 25 години концесия концесионерът ще плати най-много 500 000 лева. Това прави по по-малко от 2 000 лева на месец. Половината от тях ще отидат в Министерството на икономиката. От останалите 250 000 лева 87% ще отидат в община Стара Загора, а другите 13% - в община Николаево".

"Превръщат хората в роби за жълти стотинки", категоричен е той.

Освен това мястото отдадено за концесия попада и във вододайна зона, според думите на кмета на с. Братя Кунчеви.

Протестът ще започне в град Николаево. За 12.00 ч. е предвидено блокиране на движението на автомобили в посока Казанлък-Сливен, уточни още Георги Георгиев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...