Гората над Карлово тлее без надзор след пожара - 24novini.bg

Гората над Карлово тлее без надзор след пожара

В Карлово гората е оставена да тлее на 100 дка без надзор след пожара В Карлово гората е оставена да тлее на 100 дка без надзор след пожара Кадър: bTV
20.08.2018 | 13:24
(0 гласа)

Репортаж на bTV показа безотговорно подценяване от страна на Карловската пожарна и Горското стопанство в града на локализирания пожар над Карлово, който горя 2 дни. Пожарът е уж изгасен от снощи, но продължава да тлее на площ от над 100 декара в гората над Карлово, оставен без никакъв надзор. 

Първо бяха засегнати 40 дка, но после вятърът разшири периметъра на огъня над 2,5 пъти. Пожарът беше в подножието на местността "Боровия триъгълник", където гората още да тлее, показа bTV.

„Организирано е наблюдение на място”, обясни главен инспектор Таньо Чалъмов от карловската пожарна.

От bTV обаче решават да проверят дали това е така и предприемат 40-минутно изкачване. При достигането на овъглената гора камерата показва как на място няма никой, който да следи тлеещите отломки. Огнището е оставено без надзор. След минути пристига група от шестима доброволци от национален парк "Централен Балкан", но пожарът не е в тяхната територия.

„Може да се разгори. При един вятър може да тръгне отново пожарът с нова сила. Не прави добро впечатление, че е оставено без надзор от "Горско стопанство-Карлово”, обясни охранителят Георги Георгиев.

Пламъците и димът се появяват отново. До 10 ч. на място са само шестимата доброволци, показа репортажът.

Всички в региона се надяват на обилен дъжд, вместо на адекватни мерки на Пожарната. Според местните това е единствената гаранция, че горският пожар ще бъде напълно потушен. Огнището остава потенциално опасно в близките дни.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...