Протест! Детският радиохор на БНР утре ще пее на улицата - 24novini.bg

Протест! Детският радиохор на БНР утре ще пее на улицата

Децата от детския радиохор ще пеят на улицата в знак на протест на 20 август Децата от детския радиохор ще пеят на улицата в знак на протест на 20 август
19.08.2018 | 11:30
(0 гласа)

Детският радиохор на БНР излиза да пее на улицата в знак на протест. Тази година хорът започва 59-ия си концертен сезон. Като форма на протест те ще изпеят част от репертоара си пред сградата на БНР утре, 20 август, понеделник. Така те дават знак на ръководството, че не са съгласни с решението за освобождаването от длъжност на маестра Венеция Караманова, която от 40 години работи в хора, а в последното десетилетие е негов диригент.

 

Тя е пенсионер и е на граждански договор за 156 лева на месец, пишат родителите в открито писмо до директора на БНР Александър Велев и недоумяват кое е по-скандално: прекъсването на връзката на децата им с диригентката или размерът на възнаграждението й, чрез който БНР показва как оценява приноса на Караманова за Детския радиохор.

 

Новият скандал назря в Българското национално радио, след като в края на миналия месец е прекратен договорът на Венеция Караманова. Без предупреждение на 20 юли ръководството на БНР "внезапно" взело решението, разказват родителите.

Това е поредната ескалация на напрежението в БНР, след като преди няколко месеца протестираха музикантите от оркестрите на радиото, а преди това - и журналистите заради неприемливи практики в политиката по възнагражденията им.

72-ма родители и хористите са подписали откритото писмо, в което искат маестра Венеция Караманова да бъде възстановена на работа за още две години, докато предаде на новата диригентка децата.

Според родителите децата са "оставени от генералния директор Александър Велев без диригент" и затова започват протестни концерти. Назначената преди 6 месеца нова диригентка Теодора Димитрова според тях все още не е готова да работи с децата сама.

Тя е пенсионер от 7 години и е на граждански договор към радиото.

"Просто в петък следобед (докато младите певци са във ваканция) ръководството благодари на маестра Караманова за успехите и й съобщава от понеделник да не идва в радиото" , пишат родителите. Венеция Караманова е обичана и уважавана от поколения хористи, казват родителите и пишат до Велев да продължи договора на Караманова още два сезона.

Той ги поканил на среща на 30 юли, после се провела втора среща - на 3 август, на която останало ясно, че няма пречка да се плаща хонорар на диригентката. Месечното възнаграждение на Караманова от 156 лева няма да срути бюджета на радиото, смятат родителите. Те не крият, че са гневни на ръководството, което, по думите им, нехае за Детския радиохор и не познава традициите и отоношенията на хористите с диригента.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...