Децата от хора на БНР ще протестират с песни на улицата - 24novini.bg

Децата от хора на БНР ще протестират с песни на улицата

Децата от детския радиохор ще пеят на улицата в знак на протест на 20 август Децата от детския радиохор ще пеят на улицата в знак на протест на 20 август
17.08.2018 | 17:30
(0 гласа)

Децата от хора на БНР, който тази година започва 59-ия си концертен сезон, ще пеят в знак на протест пред сградата на БНР на 20 август, понеделник. Това е поредният скандал в БНР, след като преди няколко месеца протестираха музикантите от оркестрите на радиото, а преди това - и журналистите.

 

Новият скандал назря в Българското национално радио, след като в края на миналия месец е прекратен договорът диригентката на детския хор Венеция Караманова, която от 40 години работи с децата в хора.

 

72-ма родители и хористите са подписали открито писмо, в което искат маестра Венеция Караманова да бъде възстановена на работа за още две години, докато предаде на новата диригентка "традициите на тази школа".

"Незаменимата връзка между хор и диригент, на която дължим своето успешно представяне през годините, не се създава с една репетиция. Нужно е време, за да може един диригент да спечели доверието на певците, да се утвърди като авторитет и да превърне 120 деца в работещ екип. Това са умения и традиции, които се предават с години”, пишат хористите в писмо до генералния директор на БНР.

Според родителите децата са "оставени от генералния директор Александър Велев без диригент" и затова започват протестни концерти. Назначената преди 6 месеца нова диригентка Теодора Димитрова според тях не е готова да работи с децата сама. Без предупреждение на 20 юли ръководството на БНР "внезапно" прекратило договора на маестра Караманова, разказват родителите.

Тя е пенсионер от 7 години и е на граждански дговор към радиото.

"Просто в петък следобед (докато младите певци са във ваканция) ръководството й благодари за успехите и й съобщава от понеделник да не идва в радиото" , пишат родителите. Венеция Караманова е обичана и уважавана от поколения хористи, казват родителите и изпращат молба до Велев да продължи договора на Караманова още два сезона.

Той ги поканил на среща на 30 юли, после се провела втора среща - на 3 август, на която останало ясно, че няма пречка да се плаща хонорара на диригентката. Месечното възнаграждение на Караманова било 156 лева, казват родителите. Те не крият, че са гневни на ръководството на радиото, което, по думите им, нехае за детския радиохор и не познава традициите му.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...