Гешев призова за съчувствие към ниските заплати в правосъдното ведомство - 24novini.bg

Гешев призова за съчувствие към ниските заплати в правосъдното ведомство

На въпрос защо е нужно Иванчева да е окована и в болницата за леглото си, Иван Гешев отговори с призив за съпричастност към ниските заплати в правосъдното ведомство На въпрос защо е нужно Иванчева да е окована и в болницата за леглото си, Иван Гешев отговори с призив за съпричастност към ниските заплати в правосъдното ведомство
02.08.2018 | 16:07
(0 гласа)

"Трябва да уважаваме труда на хората, които работят в Министерството на правосъдието. Защото те работят с едни, ще го кажа направо, смешни заплати, и то при висок риск. И когато нещо се случи, с хората, които охраняват, отговорността е тяхна“.

 

С тези думи в Бургас зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира мерките за сигурност, предприети срещу бившата кметица на район „Младост“ в София - Десислава Иванчева, която бе приведена в затворническата болница в столицата да се лекува от тумор, окованата с белезници на ръцете и краката, и завързани с колан. Сцената предизвика критични коментари срещу звеното за охрана на затвора, а в социалните мрежи хората питаха защо е нужно бившата кметица да се води на химиотерапия като закоравял убиец.

 

"Приеха Десислава Иванчева в болница, „окована като Ханибъл Лектър“, писаха потребители в социалните мрежи в отговор на мерките срещу нея.

Адвокатът й Марковски заяви, че на болничното легло също е била окована, което той нарече изтезание и каза, че вече е заведено дело в Страсбург за правата й като задържана.

Иванчева е диагностицирана с тумор на хипофизата още преди две години, каза адвокатът й, и това налага да се лекува.

Иван Гешев обаче призова хората да съчувстват за заплатите на служителите в правосъдното ведомство, вместо да даде отговор дали мерките са адекватни на състоянието на задържаната Иванчева. Припомняме, че прокуратурата е част от съдебната власт, независима от изпълнителната, в която влиза правосъдното министерство и не би следвало прокурор да коментира заплатите в министерството.

"Ако някой избяга и се самонарани - това ще бъде проблем за охраната, за едни хора, които изкарват 600 лв. заплата. Иванчева не е била хоспитализирана, а заведена в болницата за направата на изследвания. Доколкото разбрах, това е рутинна практика при определени дела, която се прилага често“, подчерта заместник-главният прокурор.

Той се обърна към критиците и ги посъветва да съобразят, че "не всеки обвиняем или подсъдим, разполага с личен PR, които да вървят след тях и да ги снимат", като визира именно случая с Иванчева. Клипът с окованата Иванчева бе разпространен от бившия ПР на Район "Младост".

Гешев допълни, че според размера на предвиденото наказание от 10 до 30 г., обвиненията срещу бившата кметица са равносилни на убийство. Според него, дали по-тежко като престъпление е убийството или обвинението за подкуп е "въпрос на определена оценка".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...