Любимката на гражданите Мая Манолова отчете над 30 хил. решени жалби - 24novini.bg

Любимката на гражданите Мая Манолова отчете над 30 хил. решени жалби

Любимката на онеправданите граждани Мая Манолова отчете над 30 хиляди решени казуса от жалби Любимката на онеправданите граждани Мая Манолова отчете над 30 хиляди решени казуса от жалби
02.08.2018 | 15:00
(0 гласа)

В трите отчетни години, откакто омбудсман е Мая Манолова институцията е работила по 75 339 случая. Броят на случаите не е равен на броя на хората, стана ясно от отчета на омбудсмана Манолова днес. Относно каузата, свързана с реформата в социалната сфера и правата на хората с увреждания, Мая Манолова бе категорична, че натискът към изпълнителната власт, ще продължи, за да получат всички хора с увреждания това, от което имат нужда, и най-вече реформи, вместо "пари на калпак".

Продължава работата на институцията по законодателни предложения, свързани със Закона за фалит на физическите лица, ограничаване произвола на колекторските фирми и ограничаване произвола на банките.

1 443-ма работници са получили своите заплати от Фонда за гарантиране на вземанията в размер на близо 3 млн. лева, отчете още омбудсмана Мая Манолова в резултат на законодателните промени, инициирани от нея в началото на годината с цел прекратяване на така нареченото "модерно робство".

Като успех, Манолова отчете, че в нашето общество се създава нетърпимост към работодателите, които не си плащат заплатите на служителите, а мерките са имали "дисциплиниращ и оздравяващ характер".

Манолова отчете четири пъти ръст на платените дължими суми към работниците в сравнение с миналата година.

Предстоят плащания на неплатени възнаграждения на близо 670 души от "Пикадили", заяви Манолова. Нови 100 души от "Карфур" също ще получат своите неплатени заплати, увери тя.

Манолова добави, че в резултат на нормативните промени 78 предприятия, които не са си платили заплатите и пред заплахата да започне производство по несъстоятелност срещу тях, са извършили плащанията, дължими на работниците.

В приемната на омбудсмана са приети 42 690 души, 32 649 са жалбите, като от тях са приключили 31 078. 3 636 са препоръките на институцията до държавни и административни органи, каза още Манолова, и се похвали, че половината са спазени от институциите, въпреки че са препоръчителни, а не задължителни за тях.

Най-много са жалбите на граждани, свързани с правата на потребителите, следват тези свързани със социалните права, правото на собственост и чиста околна среда, обясни Манолова.

"Хората става изключително чувствителни по отношение на всяко посегателство върху чистата околна среда, в която искат да живеят", каза още омбудсманът.

Тя определи като успешна инициативата по време на европредседателството, свързана с двойния стандарт в храните и петицията, внесена в ЕП срещу двойния стандарт в храните и каза, че е доволна, че е започнал процес на изработване на директива, която да забрани двойните стандарти.

"Като омбудсман съм горда, че успях да обединя българските институции в името на една справедлива кауза", изтъкна още омбудсманът в отчета си за трите години на поста.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...