Оградата с Румъния против чумата ще е 133 км - 24novini.bg

Оградата с Румъния против чумата ще е 133 км

Оградата с Румъния ще е дълга 133 км и ще струва 100 хил.лв. Тя трябва да спре африканската чума по свинете Оградата с Румъния ще е дълга 133 км и ще струва 100 хил.лв. Тя трябва да спре африканската чума по свинете
24.07.2018 | 17:21
(0 гласа)

С ограда за 100 000 лв. и дълга 133 километра правителството ще спира чумата по свинете, която наближава откъм Румъния. България ще се опита да спре преминаването на диви свине от северната ни съседка и да попречи на разнасянето на африканската чума по прасетата с телено оградно съоръжение, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на заседание на областния координационен щаб в Силистра.

"Първоначално смятахме да бъде електропастир, но не е сериозно препятствие за по-силните животни, които като се засилят биха могли да го преминат. Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се възложи от трите регионални дирекции по горите, така че очаквам да бъде в много разумни цени и параметри", обясни министър Порожанов.

Той допълни, че Българската агенция за безопасност на храните е в постоянен контакт с румънските власти и се предприемат стандартните за целия ЕС мерки. Той каза още, че контролът върху движението на животни се докладва както от службите на МВР, така и от гранична полиция.

„Препоръчахме да се наблюдава и движението на животни, защото непрекъснато се залавят такива, които са без документи. Българските стопани трябва да бъдат много отговорни“, подчерта министърът и препоръча да се изядат домашните прасета, преди чумата да ги е покосила, тъй като биосигурността на домашните ферми не била висока.

По думите му основна мярка за биосигурност против африканската чума по свинете е осигуряване на 10-километрова зона около големите свиневъдни обекти.

Експерти от Българската агенция по безопасност на храните са обиколили и идентифицирали всички задни дворове, като в момента има 620 обекта с 630 животни. Предстои да бъдат описани още около 120 обекта.

Други мерки са дезинфекция, граничен контрол и срещи в големите свинекомплекси за разясняване на мерките за биосигурност.

Тяхното спазване е от изключително значение, тъй като намаляват риска за свинете отглеждани в големите комплекси, а също и тези за домашно отглеждане.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...