Родители на здраво дете сигнализираха прокуратурата, е е записано като болно в градината - 24novini.bg

Родители на здраво дете сигнализираха прокуратурата, е е записано като болно в градината

10.07.2018 | 15:12
(0 гласа)

Родители подадоха сигнал до прокуратурата заради неправомерен прием в детски градини в столицата. Става въпрос за децата, които се ползват с предимство заради хронично заболяване, съобщи Нова телевизия. 

Държавното обвинение е сезирано за проблема от семейство, чието дете е прието в желаната детска градина, но шест месеца по-късно майката и бащата разбират, че здравият им син е регистриран като хронично болен.

Децата с хронични заболявания се приемат допълнително - извън разрешената по закон бройка. Затова от детската градина молят родителите да изкарат документ за наличие на някакво заболяване.

По случая тече проверка от общината. Според системата почти 25% от записаните в столични детски градини деца са с хронични заболявания.

Много от диагнозите, които са вписани, отсъстват от наредбата.

Има 1653 деца с атопичен дерматит, който от 2013 г. е изключен от този списък. Има и 960 деца, за чието заболяване няма никакви данни.

 

От Инициативния комитет на родителите предоставиха информацията на прокуратурата и очакват пълна проверка на всички детски заведения в София. От Столичната община обясниха, че голяма част от децата с хронични заболявания са приети преди промяната на наредбата в края на 2016 г. и не всички директори са  наясно с измененията в списъка с диагнози и се случвало да се приемат деца и по старите правила.

Нова телевизия, новини в 12.00 часа

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...