Борисов за проф.Божидар Димитров: "Почивай в мир, приятелю!" - 24novini.bg

Борисов за проф.Божидар Димитров: "Почивай в мир, приятелю!"

Премиерът Борисов изказа съболезнования на семейството на проф. Божидар Димитров Премиерът Борисов изказа съболезнования на семейството на проф. Божидар Димитров
01.07.2018 | 22:35
(0 гласа)

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Парламента Цвета Караянчева поднесоха съболезнования на семейството на проф. Божидар Димитров. В социалната мрежа Facebook Борисов написа: "Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон".

 

Вероятната причина за смъртта на проф. Божидар Димитров е белодробна емболия, съобщават близки до семейството. Професорът се лекуваше от сърдечни проблеми. Починал е на рождения ден на дъщеря си, която е родена 1981 година.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия.

 

През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби, траулери – като моряк в „Океански риболов“. По-късно завършва история и археология в Софийския държавен университет, има докторат по история. През 70-те години на 20 век проучва архивите на Ватикана, където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година – историкът я намира в архива на Борджиите.

Два пъти е бил в листите за народни представители на БСП – в окръзи Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 година, но на по-задно, неизбираемо място. Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 година Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов, с когото е в приятелски отношения. За това си действие е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. След това престава да изпълнява поста, на който е избран, като не се явява на сесии.

На парламентарните избори в България през 2009 г. напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. На изборите е избран за народен представител, след като е издигнат от ГЕРБ за мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район.В първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

По оценки на министър Божидар Димитров в резултат от войни и преселения извън страната живеят 2 и половина милиона българи, които нямат българско гражданство.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...