Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна - 24novini.bg

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Мая Манолова казва, че парите за хората с увреждания отиват в бездна Мая Манолова казва, че парите за хората с увреждания отиват в бездна
01.07.2018 | 14:32
(0 гласа)

Цялата политика за хората с увреждания създава една огромна бездна, в която потъват пари, но пари не стигат до хората, каза националният омбудсман Мая Манолова в ефира на БНР. Тя обясни за законопроекта за личната помощ, който внесе в петък заедно с майките на деца с увреждния, че е "законопроект, които дава възможност на абсолютно всички хора с увреждания да поискат лична помощ, коментира тв по повод написаният законопроект за асистентска помощ."

 

"Получаването на лична помощ не е решаване на всички проблеми на хората с увреждалия", посочи Манолова, но изтъкна, че това е средството, механизма хората с увреждания да имат центрове и да реализират своето право на избор.

 

Според нея 169 млн. лв. към момента са отделени, а с тях асистентска услуга получават 11 158 душ. "Останалите хора получават една надбавка от 90 лв. за чужда помощ годишно, обясни Мая Манолова. Това не може да има осигури независим живот", категорична е тя.

В Бургас например асистентството се предоставя само за два часа дневно, обясни Манолова. Тя изтъкна, че с нейния законопроект асистентска помощ ще могат да получат 70 хил. души.

"Когато парите се раздават на калпак, се стига до изтичане на средства", акцентира още омбудсманът.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...