Майките от палатковия лагер ще заведат дела за дискриминация - 24novini.bg

Майките от палатковия лагер ще заведат дела за дискриминация

Откакто направихме фланелките "Системата ни убива", се активираха хората, които пречат на реформата, казват майките от палатковия лагер Откакто направихме фланелките "Системата ни убива", се активираха хората, които пречат на реформата, казват майките от палатковия лагер
24.06.2018 | 12:34
(0 гласа)

Протестиращите от палатковия лагер майки на деца с увреждания ще заведат дела срещу хора, които публично ги дискриминират. Това стана ясно от изявлението на майката Ина Маринова пред Дараик радио. Тя не приема извинението на лидера на КТ Подкрепа Димитър Манолов, който през седмицата им каза да се засрамят и "да си приберат нещастните деца от улицата".

 

Манолов съжали за думите си и обясни, че не са изтълкувани правилно, но ефектът от тях няма как да бъде пренебрегнат. В социалните мрежи той предизвика вълна от негодувание.

 

Майките ще продължат с палатковия си протест в страната до приемането на закон за личната помощ, с който всеки човек с увреждане ще получава подкрепа според индивидуална преценка на нуждите.

Реално протестите на майките текат са от години, само за последните три години са организирани шест демонстрации, каза Мринова.

"Всички бяха с искане за Закон за личната помощ и никой до момента не обръщаше внимание. Сега изведнъж, откакто създадохме фланелката "Системата ни убива", някак институциите ни забелязаха и се активизираха лицата, които реално спъват една реформа", каза Ина Маринова.

Тя подчерта искането на майките за създаването на орган, който да казва от какво имат нужда децата им, а не колко са увредени.

"ТЕЛК за нас е субективен орган, който не дава ясна представа човек от какво има нужда. Необходима е структура, която да направи оценка на потребностите на децата, за да може обективно да се прецени дали има нужда от чужда помощ или не", посочи майката.

Тя даде за пример децата със синдром на Даун. "Те изпаднаха от системата - ТЕЛК в много градове им дават под 50% увреждане. Това е подигравка, защото става дума за генетично заболяване. Няма как да се махне допълнителната хромозома на детето", обясни Ина Маринова нелепите решения на ТЕЛК, до голяма степен обусловени от неадекватна законодателна база и натрупани управленски грешки.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...