Хиляди медицински сестри ще протестират днес - 24novini.bg

Хиляди медицински сестри ще протестират днес

12.05.2018 | 09:35
(0 гласа)

3-4 хиляди здравни работници се очаква да протестират днес, в 11 ч, в Международния ден на сестринството, с искане за достойно заплащане на труда им и уважение към професията, съобщи Нова тв.

 

Протестиращите вече се събират на площад "Независимост" пред Министерски съвет.

 

Медицинските сестри се оплакват най-вече от ниските заплато, които в Бългагия са между 600-700 лева, докато стартовата заплата в други страни започва от 1000 евро. В Германия например заплатата е почти 10 пъти по-висока от тази в България.

 

Друг огромен проблем на системата е липсата на млади хора, които да желаят да работят сестринската професия. Средната възраст на персонала е над 50 години.

"Ние сме изчезващ вид. Скоро ще се затварят отделения в болниците, а трудът ни не се уважава", предупреждават сестрите. Повечето от тях работят на две места и, ако се откажат от едното, здравната система ще е пред колапс.

В момента работят 25 000 медсестри, 4000 акушерки, 7500 клинични и рентгенови лаборанти, рехабилитатори и фелдшери с много висока средна възраст. А са нужни 2 пъти повече и с поне 10-20 години по-млади от тях.

Протестът на сестрите е подкрепен от лекарския съюз

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...