Боян Петров не е открит, за днес прекратяват издирването - 24novini.bg

Боян Петров не е открит, за днес прекратяват издирването

08.05.2018 | 15:36
(0 гласа)

Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до първия лагер под върха Шиша Пангма и за днес прекратяват операцията. Българинът не е открит. В Хималаите вече е нощ. Това съобщи пред БНР жената на алпиниста Радослава Ненова.

Тя обясни, че в момента там има тежки пориви на вятъра и шерпите не могат да продължат.

Очаква се на следващия ден да тръгнат нагоре към лагер 2. По думите ѝ тримата ще нощуват в района на лагер 1, който е на около 6000 м височина.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май. Колегите му се надяват, че заради лошото време Боян е направил бързо спускане към лагер 2 или лагер 1. 

По думите на Ненова хеликоптер не може да бъде вдигнат над 6000 м.

 

Нямаме нова информация за издирването на Боян Петров, написа във Фейсбук унгарският алпинист от експедицията Давид Клайн, който пръв съобщи за изчезването на българите. "Времето в горните части на Хималаите е много бурно, на 7000 метра вятърът достига 80 км/ч, което прави невъзможно издирването му", обясни той. 

"Всичките ние, които участваме в експедицията, дълбоко съчувстваме на семейството на Боян, на неговите близки и милионите българи, загрижени за алпиниста", коментира още унгарецът.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...