Близък: Боян го е нямало и по седем дни, очакваме да е в Лагер 1 - 24novini.bg

Близък: Боян го е нямало и по седем дни, очакваме да е в Лагер 1

Деян Петков, организатор на експедицията на Боян Петров в Хималаите, каза, че нямат връзка с него от 3 май Деян Петков, организатор на експедицията на Боян Петров в Хималаите, каза, че нямат връзка с него от 3 май
08.05.2018 | 08:43
(0 гласа)

Обичайно е, че Боян си е оставил телефона в базовия лагер, защото е очаквал един ден след него по маршрута да тръгнат неговите колеги, които имат свой сателитен телефон.

Това заяви за "Здравей, България" Деян Петков, един от организаторите на експедицията на Боян Петров, който 10-и ден е в неизвестност.

Той опитвал да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, Тибетски автономен район.Петков каза, че застраховката на Боян Петров е достатъчно голяма, за да бъдат включени всички средства за добра спасителна акция.

Петков уточни, че телефонът тежи, а батериите падат за 3-4 дни в студеното време: "За да стопляш неща, докато вървиш, трябва да ги държиш до себе си. Предполагам, че е предпочел да пренася други неща".

Нормално е за една седмица да го няма, смята Деян Петков.

И друг път също се е случвало да няма връзка с него по 7 дни. Но пък сме имали информация от хора, които са вървели с него, каза Петков, като в същото време разкри, че Боян обича да върви сам, защото така се чувства по-комфортно и може да върви със собствено темпо.

Надяваме се докато неговите колеги са се качвали към 3 лагер, той да е стигнал до върха, а после да е тръгнал да се връща след тях, допълни той. По думите му в момента в района няма буря, но времето е лошо и духа силен вятър.

Смятаме, че той е в лагер 1, където има храна и вода, заяви Петков.

Ако има възможност, в спасителната акция ще се включат и хеликоптери от Китай. Тяхното пристигане обаче е затруднено от вятъра. Относно факта, че палатката на Боян е била намерена на последния лагер 3, Деян Петков обясни, че това е нормално: "Палатката се оставя и тръгваш да катериш върха. Някои хора дори не си взимат раницата. Те носят само най-необходимото. Това е съвсем нормално".

Днес се очаква да започне спасителната акция, ако времето го позволява. При необходимост, от Китай ще бъде изпратен и хеликоптер, който да помага в търсенето. Външното ни министерство също обещава помощ. Нова телевизия, „Здравей, България”

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...