Превозвачите излизат на национален протест - 24novini.bg

Превозвачите излизат на национален протест

02.05.2018 | 17:50
(0 гласа)

Българските автопревозвачи обявиха, че ще излязат на национален протест на 15 и 16 май. 

 

Те ще протестират срещу предложението на Макрон за въвеждане на пакет за мобилност в Европоейския съюз, който Европейската комисия внесе в Европарламента и предстои да бъде гласуван от евродепутатите.

 

Проблемът не е от вчера, а българското председателство на Съвета на Европейския съюз беше удобен момент нашето правителство да защити интереса ни, споделят шофьори.
Според превозвачите пакетът има за цел единствено да изхвърли от европейските превози компаниите от Източна Европа. Четири промени на практика биха прекроили цялата досегашна дейност на шофьорите и фирмите.

Припомняме, че в пакета за мобилност са включени изисквания шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на тираджията да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите, промени в правилата за шосейния каботаж, който на практика ще бъде премахнат.

 

Според френските вносители промените са вкарани в контекст за защита на правата на шофьорите и тяхното по-добро заплащане и право на почивка. Но за хората от бранша у нас, промените са чиста доза протекционизъм за няколко държави, с което се цели големите страни в Европа да изхвърлят от пазара българските, полските, унгарските и румънските камиони.

Конкурентоспособността на българските превозвачи идва от по-ниските осигуровки, а с изравняването им с тези в Западните държави, това ще натовари значително работодателите и ще намали възнагражденията на самите работници, заради по-високите удръжки.

Според статистиката 40 000 български камиона работят в Европа, а у нас шофьорите са около 70 000 хиляди. Повечето фирми оперират както у нас, така и в Европа. Превозвачите предупреждават, че фалитите на фирми в следствие на новите правила са очаквани и 120 000 семейства може да останат без доходи от единия работещ.

 

Макрон рекламира промените като спиране на социалния дъмпинг, а срещу идеята веднага се обяви Полша, от която идва всеки 4ти камион в Европа.

По време на срещата си с Борисов през август миналата година у нас Макрон се похвали, че Бългрия подкрепя идеята му за промени в командироването. Тогава премиерът обясни, че ще има разграничаване за транспортните фирми, но с днешна дата това му обещание изглежда поредното неизпълнено.

От нямане накъде транспортният министър Ивайло Московски се закани да напусне Съвета на министрите, ако силово бъде принуден да фалира превозваческия бизнес у нас. Какво, обаче, е направил в последната година за транспортния бизнес и ограничаването на тези промени, засега не се споменава. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...