Скандални лобистки поправки на МЗХ в наредбата за млякото в училище - 24novini.bg

Скандални лобистки поправки на МЗХ в наредбата за млякото в училище

Министерството на Румен Порожанов и дирекция от администрацията на премиера Борисов застават зад поправките Министерството на Румен Порожанов и дирекция от администрацията на премиера Борисов застават зад поправките
25.04.2018 | 14:00
(1 глас)

Скандални поправки в схемите за 118 милиона лева - ”Училищен плод” и „Училищно мляко“ - взривиха портала strategy.bg, където е качен за обсъждане новият проект.

 

В проекта за изменения на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения са вписани скандални според занитересованите лица текстове, сред които от особен интерес е условието, че фирми, които имат поне 23 доставки на мляко в училищата, могат да са в кръга на новите кандидати за доставки. В отговор на това число от редицата асоциации и организации, изразили становище "против", питат Министерския съвет и Земеделския министър Румен Порожанов защо доставките в условието са фиксирани точно на 23, а не на 51 например. Друга норма пък изключва децата в училищата да консумират киви и грейпфрут.

 

Текстовете, предложени от Дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“ в Министерството на земеделието и храните на Румен Порожанов са определени като образец на корупцията и лобизма от десетките скандализирани заинтересовани организации, а епитетите са неизброими.

Програмите „Училищен плод” и „Училищно мляко” се финансират с близо 118 милиона лева и за тях отговаря Земеделското министерство. Документът е качен на 5 април за обществено объсждане, които вече са изтекли, а становищата са 100 % негативни и гневни. В портала обаче са качени не просто проект на наредбата, но и проект на решение на Министерския съвет, както и скандално положително становище от съответна дирекция на Министерския съвет - "Модернизация на администрацията", която безропотно съгласува текста с проформа препоръки да се включат още занитересовани лица.

По информация на 24novini.bg скандалът е само в началото си, защото столични училища вече са получили предложение от една и съща фирма, която отговаря на всички заложени в лобистката нова наредба критерии за доставка на мляко и плод в училищата на София.

Дали зад това прозира поредната корупционна схема можем да се ориентираме, като проследим фактите и да обърнем внимание на кмета Йорданка Фандъкова, че столичните училища и децата на софиянци вече са обект на апетитите на недобросъвестни кандидати да ги хранят с плодове и прясно мляко, които отговарят на наредбата, преди тя да е влязла в сила.

В портала за обществени консултации е видно, че организации от поне 10 области на страната са се обявили против измененията, а коментарите са за лобистки текстове, корупция, съмнение в обвързване на министреството с частни икономически интереси и действия в интерес на кръг от големи фирми. Редица асоциации, обединения от малки фирми, отделни компании и др. са публикували становища против, вкл. от Асоциацията за здравословно хранене.

Прави впечатление, че това е единствената наредба в момента, която предизвиква толкова много гневни и негативни коментари на заинтересовани лица.

Опасенията са, че чрез промените се монополизират доставките на продуктите по двете схеми и от участие в тях се изключват малките производители на мляко и млечни продукти и малките фирми, за които досега очевидно е нямало пречки да се конкурират в конкурсите. Самите вносители пишат, че над 470 са били заетите с дейностите компании.

Директори на учебните заведения от различни места в страната също изразяват негативно становище, че този монопол ще влоши качеството на предлаганите продукти и крайна сметка ще се наложи те да се откажат от участие в програмите. Питат как да съхраняват млякото, ако децата са на две смени, а училищата нямат хладилници за такива количеста. В топлото време то ще става негодно за пиене, опасяват се различните изразители на негативните становища.

Промените в наредбата, които са публикувани, не указват и как точно ще се извърши организацията на доставките и достигането им до крайния потребител - децата в учебните заведения. Не е ясно как ще се раздават продуктите, къде ще се съхраняват при положение, че в училищата няма оборудвани за това помещения и къде ще се консумират. Прави впечатление, че се обръща съотношението на доставките - преди е било повече кисело мляко и по-малко прясно, с оглед на факта, че 75 % от всички алергии и непоносимости се свързват именно с прясното мляко. Сега обаче се предлага повече от половината от доставките на мляко да бъдат под формата на прясно мляко, а по-малко да са киселото мляко, кашкавала и сиренето.

Основания за подозрение в схемаджийство са и сроковете, в които наредбата се публикува за обществено обсъждане - точно преди Великденските празници за период от две седмици.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...