Експертите нямат шанс, ако не са партийни членове - 24novini.bg

Експертите нямат шанс, ако не са партийни членове

По партийни назначения България е седма в ЕС - партийните "калинки" се разпределят според това на коя партия е дадено министерство По партийни назначения България е седма в ЕС - партийните "калинки" се разпределят според това на коя партия е дадено министерство
09.04.2018 | 18:11
(1 глас)

Специалистите нямат шанс за реализация, ако не са партийни членове, а партиите назначават "калинки" най-много в икономиката, медиите и здравеопазването, сочи проучване в 22 страни на ЕС. България е седма по политически назначения в Европа.

Проучването е публикувано от Института за пазарна икономка (ИПИ).

По-малко са партийните кадри в Европа в културата, финансите, полицията и образованието, което обаче не важи за България - у нас партийните "калинки" са навсякъде, където съответната управляваща партия има министри.

Според изследването България е на седмо място по политически назначения, като повече се правят в Гърция, Румъния, Италия, Унгария, Австрия и Германия. У нас "калинките" се назначава според това коя партия е взела конкретното министерство.

Т.напр. кадрите на ВМРО са в Министерството на отбраната, кадрите на ГЕРБ - в образование, МВР, енергетика и където има техни министри, т.е. почти навсякъде, кадрите на ДПС са в земеделското и регионалното министерства, кадрите на БСП - в сектора "Пътища", енергетиката, икономиката, образованието и т.н. Особено слабост имат партиите към назначенията в бордовете на държавните и общински предприятия. В София например в управите на фирмите под управлението на кмета Йорданка Фандъкова са местните активисти на ГЕРБ. В страната такива депа за партийни "калинки" са местните администрации като Областна управа, общините, ВиК-дружества, Топлофикации, Бюра по труда, полиция, бордове на болници и държавни предприятия, Социално подпомагане, горски стопанства, Пътни управления, подразделения на екоминистерството и икономическото ведомство, инспекторати по образованието, училища и детски градини, Закрила на детето, местни медии, КАТ и други. Средно в област има над 40 подразделения на държавни структури, в които след всички избори се правят чистки и се назначават хората на новата власт, като се спазва балансът с "калинките" на опозицията и ДПС, за да няма проблеми кметът на ГЕРБ или на управляващата града партия.

Най-малко подобни политически назначения има в Дания, Холандия и Великобритания.

 

 

Анализът представя Индекс от отговорите на 947 експерти, попълвали въпросник по една и съща методология в периода 2006-2014 г. Въпросите покриват 179 области на публичната политика в 22 страни.

В Европа разликите се обясняват с историческото наследство от комунизма и с клиентелисткия манталитет, ширещ се на юг в Европа. И обратно за Австрия и Германия - там отношението към администрацията е като към добре работеща машина, в която партиите трябва да изпращат подготвени хора - експерти и професионалисти, за да не ги дискредитират.

Изследването покрива министерства, изпълнителни агенции и комисии и държавни предприятия.

Политическите назначения в обществените медии са логични, според изследването, доколкото партиите се нуждаят от положителен медиен образ, който да се осигурява от "техни хора" в медиите на позициите, на които се вземат решенията.

Докато в Западна Европа водещо качество са професионалните качества на кандидатите, то в Източна и Южна Европа превес вземат политическата лоялност и личните връзки. Изследването подчертава, че в тази част на Европа добрите специалисти нямат шанс за професионална реализация и растеж, ако не бъдат част от политическа партия.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...