Сблъсъци на Орлов мост, спряха буса на "Системата ни убива" - 24novini.bg

Сблъсъци на Орлов мост, спряха буса на "Системата ни убива"

Бусът на майките остана на Софийския университет цяла нощ Бусът на майките остана на Софийския университет цяла нощ
02.08.2020 | 09:15
(1 глас)

Снощи късно на кръстовището на Софийскиуя университет се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите, защото беше спрян бусът на майките на децата с увреждания от "Системата ни убива".

 

 

Бусът имаше разрешение от полицията да премине от единия до другия протест, заяви Вера Иванова

от майките, и беше пуснат от полицията на първия лагер. Но преди да стигнем до втория агер - на Орлов мост - тук, на  кръстовището на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - бяхме спряни. Тогава протестиращите от Орлов мост дойдоха да ни помогнат да преминем, обяви Вера Иванова пред bTV.

София тази сутрин осъмна блокирана от протестиращи. Така то се превръща във втория голям възел, който остава затворен след "Орлов мост". В живи включвания по bTV тази сутрин се изясни, че според майките причината за спирането на буса им е била вчерашната акция на майките и Мая Манолова до Банкя, където те отидоха да искат оставката на Борисов.

Бусът на "Системата ни убива" остана на Орлов мост цяла нощ и още е там. Една от майките вътре разказа, че

през цялото време в него са били майки с деца с увреждания.

Автомобилът беше заобиколен от служителите на реда.  Според полицаите - жените били свободни да си тръгнат по всяко време, но нямало как да ги пуснат да продължат с буса в посока "Орлов мост", тъй като той е блокиран от протест и превозни средства не се движат, предава бТВ. От сдруженението обаче твърдяха, че имало предварителна уговорка с полицията бусът да бъде пуснат да премине.

Очаквано - спирането на превозното средство, доведе до недоволството на останалите протестиращи, които направиха кордон около него. 

Стигна се до леки сблъсъци като полиция и демонстранти се отпитаха да се изблъскат взаимно в пространството около буса.  В един момент на мястото се появи и лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов, който помоли полицаите да пуснат жените и децата "за където са тръгнали".

Полицията обаче така и не склони да пусне буса, въпреки че на предишния палатков лагер ни пуснаха, каза тя.

Иначе и днес се налага промяна на маршрутите на някои от автобусите и тролейбусите от градския транспорт в София, предупредиха от Столична община. Това са автобусни линии 9,72,75,76,84,184,204,304 и 604 и тролейбусите с номера 1, 2 4,5,8 и 11.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...