Пак хаос: Дълги опашки за новите лични документи - 24novini.bg

Пак хаос: Дълги опашки за новите лични документи

Опашките от граждани се вият за новите лични документи. Както и за PCR тестовете за Гърция Опашките от граждани се вият за новите лични документи. Както и за PCR тестовете за Гърция
28.07.2020 | 18:30
(1 глас)

Дълги опашки започнаха да се вият за нови лични документи. Най-голям е напливът в София, Хасково и Пловдив.

 

 

 
Снимка: Хора чакат за подаване на заявление пред столичното 2-о РПУ

Само за ден в Хасково например през паспортната служба са преминали над 250 души, които се прибират в България през юли и август. Големият наплив обаче тепърва предстои заради големия мюсюлмански празник Курбан Байрам, когато се очаква завръщането на още българи, живеещи зад граница.

Заради изтичането на валидността на документите им за самоличност само в София пък

през последния месец са подадени над 35 000 заявления за нови лични карти.

Средно на ден в столицата се обслужват над 3 500 души. 

От вътрешното министерство твърдят, че макара и да се образуват опашки, хората минават бързо, тъй като са били назначени повече служители, които да ги обслужват. Най-голям е напливът в сутрешните часове, тъй като тогава хората отиват на работа. В столицата най-дългите опашки се вият пред Второ, Шесто и Четвърто РПУ.

Мобилни екипи на МВР също посещават работни места за групово приемане на заявления.

В Пловдивско трябва да бъдат подменени над 250 000 документи за самоличност.

По време на извънредното положение и настоящата епидемична обстановка услугата за издаване на нови лични документи не е прекратявана.

В началото на годината от МВР призоваха хората да подават молби за нови документи преди срока на изтичането им, припомня в. Сега.

Причината е, че повечето от тях са валидни до септември и така от вътрешното министерство се опитаха да предотвратят хаоса и напрежението пред гишетата, което се случи преди 10 г.

СТАТИСТИКА

От 13 март до края на май например са издадени 142 529 лични карти, 63 096 паспорта и 78 745 шофьорски книжки.

Личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода от 13 март до 31 октомври т.г., бяха автоматично удължени с 6 месеца. Те имат всички права на редовен документ в България с изключение на напускане на страната. С изтекли лични карти обаче хората могат да се приберат у нас. Документът дава право на човек да премине през границите на над 40 държави. Договорката беше постигната от българското външно министерство и ресорните институции на страните.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...