Шестият ден: Протестът опита да влезе в парламента - 24novini.bg

Шестият ден: Протестът опита да влезе в парламента

Протестът става все по-креативен и многолюден, стигна се и до опит да се влезе в парламента Протестът става все по-креативен и многолюден, стигна се и до опит да се влезе в парламента
15.07.2020 | 08:17
(1 глас)

И шестият протест срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев бе изключително многолюден, като хиляди недоволни от управлението изпълниха улиците на София и страната. По традиция сборният пункт на протестиращите беше в т. нар. Триъгълник на властта в столицата - сградите на Министерски съвет, Президентството и Народното събрание. 

 

Протестиращи опитаха да нахлуят в сградата на парламента.

На входа имаше жандармеристи. Протестиращи ги замеряха с боя и бутилки с вода.

До абсолютна ескалация на напрежението не се стигна.

До късно снощи продължиха бурните викове на площада пред Министерския съвет.

Жандармеристи бяха оградили входа, така че протестиращи да не могат да нахлуят. Нямаше опит да се пробие полицейския кордон, но имаше напрежение.

На брифинг в полунощ от СДВР дадоха подробна информация за това какво точно се е случило.

„Хвърлени бяха две бомби. Не казвам пиратки, не казвам бомбички, а бомби. Това бяха две доста сериозни бомби, хвърлени на стъпалата на Народно събрание 2, където имаше журналисти, фоторепортери. Част от полицаите бяха без каски. Едно момче от протестиращите падна от бомбата. Двама полицаи клекнаха, за да му окажат помощ. През това време по случайност беше паднал транспарантът, който други протестиращи бяха опънали. След това, без никаква намеса на полицейски служители, започна масово замеряне първо с кутии и пликове червен боя", заяви заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Още в късния следобед във вторник заприиждаха много хора, а Ларгото бе затворено за движение на автомобили.

В столицата имаше засилено полицейско присъствие, а сградата на Народното събрание се пази от три реда униформени, както и от специални машини на жандармерията. "Трябва да има промяна, да има еднакви мерки", "Очакваме правителството да подаде оставка", "Мутри вън" са част от исканията, които гражданите заявяват.

Към 20.00 часа огромното множество тръгна на обиколка из центъра на София,

като първоначално се отправи по бул. "Дондуков", после зави към площад "Ал. Невски" и се отправи към Народната библиотека и Софийския университет "Св. Климент Охридски". По пътя демонстрантите скандираха "Оставка и затвор", "Всеки ден ще е така до победата", а най-отпред бе разпънато голямо знаме с думите: 

"Мутрите вън. Ние идваме! Идваме".

За мащабите на шествието можеше да се съди от това, че протестиращите от предните редици вече бяха стигнали пред сградата на Народното събрание на едноименния площад, а на края имаше хора още по бул. "Дондуков".

До ексцесии и сблъсъци с полицията все пак се стигна, а от полицията по-рано предупредиха за провокатори.   

Накрая огромното множество протестиращи срещу властта отново изпълни площад "Независимост".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...