Журналисти искат оставката на Кошлуков - 24novini.bg

Журналисти искат оставката на Кошлуков

Журналисти искат оставката на Кошлуков Журналисти искат оставката на Кошлуков
15.07.2020 | 18:33
(0 гласа)

Бивши кадри на БНТ с дългогодишен опит в телевизията поискаха в отворено писмо оставката на генералния директор на медията Емил Ккошлуков.

 

 

Според журналистите под ръководството на Кошлуков обществената медия е загубила авторитета си,

а генералният директор произвежда само скандали. Писмото идва в отговор на внесен в парламента законопроект от шефа на медийната комисия Вежди Рашидов, който предвижда удължаване на директорските мандати в двете обществени медии БНТ и БНР. Проектът бе светкавично оттеглен, като оцеля на сайта на парламента точно 4 дни.

"Уважаеми зрители,

когато хиляди от вас изпълват централните площади на градовете, в Народното събрание внезапно се депозира проект за изменение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ)...Промени, които подменят критериите за професионалния опит на генералния директор на БНТ, увеличават мандата му от три на пет години, създават предпоставки членовете на Съвета за електронни медии да стават все по-зависими от институциите, които ги излъчват. Г-н Кошлуков, в момента на дневен ред стои не проблемът за удължаването на вашия мандат, а за вашата оставка", се казва в писмото, подписано от имена като Мария Стоянова, бивш кореспондент в Германия и член на СЕМ,

Искра Ангелова, водеща на "Нощни птици", Марио Гаврилов, дългогодишен икономически журналист, Бойко Станкушев и др.

Според тях Кошлуков не се води от стремежа да развива БНТ, а от реваншизъм и преследване на лични подбуди. "За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тематика към всички наши зрители – авторитет, изграден именно заради липсата на политическа и властова зависимост. Обръщаме се и към нашите колеги в БНТ – спомнете си как през 2013 г. телевизията беше аплодирана за своя професионализъм, а днес репортерите й са остракирани", пишат още авторите на писмото.

На този фон внесеният от Рашидов проект за промени в закона за радиото и телевизията бе оттеглен.

От сайта на парламента става ясно, че документът е постъпил на 10 юли в деловодството, а на 14 юли вече е оттеглен. Както "Сега" писа, Рашидов лансира удължаването на управленските мандати от 3 на 5 години с аргумента, че настоящият срок е твърде кратък и много започнати инициативи се прекратяват заради бързото изчерпване на мандата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...