Посолството на САЩ подкрепи протестите - 24novini.bg

Посолството на САЩ подкрепи протестите

Американското посолство подкрепи протестите в България Американското посолство подкрепи протестите в България
14.07.2020 | 08:15
(1 глас)

Посолството на САЩ в София в понеделник подкрепи протестиращите срещу корупцията, които призовават за оставката на премиера Бойко Борисов като излизат на улиците за пета вечер.

 

 

„Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона.

Ние подкрепяме българския народ в стремежа му

за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България.

Никой не е над закона.“

Това се казва в изявлението на Америконасктото посолство в София от късно снощи.

"Макар че в изявлението на американското посолство не се споменават конкретно исканията на протестиращите Борисов и Гешев да подадат оставка, то не оставя никакво съмнение на чия страна са симпатиите на САЩ".

Това пише изданието Politico - глобална непартийна новинарска организация. От 2015 г. има европейско издание Politico-Европа, като джойнт венчър между дружеството Politico в САЩ и Аксел Шпрингер, най-големия европейски издател.

Според Politico България преживява най-големите антиправителствени протести от седем години

на фона на нарастваща корупционна криза, която разкри как олигарси упражняват контрол върху ключови сектори на държавата като съдебната система и службите за сигурност. Основните мишени на демонстрантите са Борисов и главният прокурор на страната Иван Гешев.

Борисов е ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, а европейските лидери избягват всякакви критики през изминалите дни, въпреки ескалиращия скандал.

Отношенията на САЩ с България са деликатни. Двете страни са съюзници по НАТО и Америка проведе съвместни учения с българските сили, но Вашингтон изпитва също опасения относно дълбоките исторически връзки на страната с Москва и нейното забавяне на диверсификацията за сметка на руските енергийни доставки.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...