Свидетелствата за пребити протестиращи не спират - 24novini.bg

Свидетелствата за пребити протестиращи не спират

Продължават свидетелствата за полицейско насилие на протестите по случаи, неогласени от полицията Продължават свидетелствата за полицейско насилие на протестите по случаи, неогласени от полицията
12.07.2020 | 13:00
(1 глас)

Баща разказа как Полицията е помляла от бой сина му на протеста на 10 юли.

 

 

Момчето е с полицейска охрана в "Пирогов", за да не бъде сниман колко е бит, каза адвокат Николай Хаджигенов

Увеличават се разказите за полицейско насилие на снощния протест, а във "Фейсбук" се разпространяват и стоп кадри на служители, проявили агресия.

Главният прокурор Иван Гешев обаче обяви, че няма да разследва полицията и обяви действията й за законосъобразни.

Днес баща разказа, че синът му е бил брутално пребит на протеста на 10 юли в София, след което 6 часа от Трето РПУ в София и СДВР са отказвали да му осигурят лекарска помощ въпреки молбите на родителите, които са прекарали цялата нощ пред управлението. Разказът му пред предаването на Сашо Диков "ЕвроДикоф" силно контрастира с твърденията на ГЕРБ и МВР, че полицията не е допуснала насилие снощи на протеста, а напротив - сама е пострадала от агресията на протестиращите.

В момента младежът е в "Пирогов" под полицейска охрана, потвърди пред "Сега" адвокат Николай Хаджигенов,

който обясни, че ще се заеме със случая му. Юристът каза, че няма законово основание момчето да бъде държано в болницата с охрана и до него да не бъдат допускани хора. "Под охрана е, за да не може да бъде сниман колко е бит. Ако го снимате и го покажете колко е бит, ще стане революция. Майка му е пусната, тя е хирург, след това й е поставена инжекция за успокоение", каза адвокатът.

Нашето дете е помляно, разказа преди това Евгени Марчев пред Диков. Той обясни, че синът му е студент по право в Хага и не е ходил на протеста, за да се бие. "Той е бил отпред, мъже с качулки и черни блузи са го избутали там. И полицията, вместо да хванат хората, които може би са хвърляли неща по тях, са хванали първите момчета отпред и са ги помляли от бой", разказа Марчев.

Когато синът им е отведен в Трето РПУ, започват мъките и за родителите.

"Цяла нощ сме стояли отпред. Получихме информация, че три пъти е губил съзнание, молехме жена ми да влезе да го прегледа като хирург. Те най-сетне се съгласиха", разказва бащата. Майката се опасява, че синът й е получил комоцио, затова настоява да го заведат в "Пирогов". "Никой в Трето РПУ обаче не ни протегна ръка да ни каже какво да направим. Накрая един полицай ни упъти да си изкажем мъката в СДВР, защото те отговаряли за това мероприятие", продължава с разказа си Марчев. В СДВР семейството отива около 4-5 часа сутринта.

Там ги посреща полицай, който обещава веднага да се разпореди за линейка.

Родителите се връщат обнадеждени пред Трето РПУ, но там не идва никаква линейка. Едва сутринта момчето е отведено в "Пирогов" и въпреки скандалното отношение на служителите, баща му неколкократно благодари на РПУ-то, че синът му най-накрая е получил медицинска помощ.

Детето ни е с кръвонасядания, с белези от бой, колената му са ожулени, има жълти насядания по краката, били са го с нещо, което да не личи, описа бащата състоянието на сина си. Той отхвърли като абсурдни твърденията на полицията, че родителите си били пращали децата по протестите срещу заплащане. Марчев не можа да каже дали синът му е момчето, което полицията бие под колоните на Министерския съвет на записите, които скандализираха всички, тъй като цяла нощ е бил пред районното управление. "Жена ми е съсипана. Това е огромна травма и унижение", заключи той.

От безпричинна агресия се оплака и Живко Джамяров, един от основателите на ресторант Soul Kitchen в София.

"Никога не съм бил агресивен човек и знам, че всеки протест крие своите рискове, но не съм предполагал, че мога да бъда нападнат от група полицаи само защото съм попитал защо допускат автобуси с организирани протестиращи и провокатори на протеста. Бях напсуван на майка, след което заобграден от тях, след като си представих личната карта, блъскан и дърпан, докато прикриваха техен колега, който ме удряше с юмруци в корема", разказа Джамяров в профила си във "Фейсбук".

Българският Хелзинкски комитет събира лични свидетелства за насилие от страна на властите

или от страна на частни лица по време на протестите. "Ако Вие или Ваш близък сте пострадали, ако лично сте станали свидетели на насилие или сте документирали такова, можете да ни го изпратите на електронна поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.", пишат от организацията. Оттам напомнят, че е добре всички пострадали от насилие лица да си набавят съдебно-медицинско удостоверение за нараняванията си не по-късно от три дни от травматичните увреждания. Ето съветите и на адвокат Николай Хаджигенов:

"Незабавно след като бъдете освободени от ареста, тръгвайте към Съдебна медицина на ул. “Здраве 1”.

Съдебен лекар има 24/7.

Искайте да ви освидетелстват и помолете съдебния лекар да направи снимки на нараняванията и да ги опише в съдебно медицинското удостоверение.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...