Бум на разводи и домашно насилие в Пловдив - 24novini.bg

Бум на разводи и домашно насилие в Пловдив

Домашното насилие и разводите са в пик в Пловдив, отчетоха там Домашното насилие и разводите са в пик в Пловдив, отчетоха там
01.07.2020 | 21:23
(0 гласа)

Скандалите придобили драстични форми по време на пандемията Бум на оплакванията от домашно насилие и на исковете за развода отчитат в Консултативния център на фондация "Да" в Пловдив.

 

 

Пикът е настъпил след края на карантината, когато офисът им е залят с насилени жени.

"Всеки ден имам по два случая с домашно насилие и по един за развод. Десетте адвокати във фондацията също са засипани с подобни сигнали", заяви адвокат Милена Кадиева.

По думите й, докато са били затворени по домовете, дребните пререкания в семействата са прераснали в домашно насилие, а пък насилието е приело драстични форми. Адвокат Кадиева допълни, че Районният съд е залят с искове за развод, предава " 24 часа ".

Много от скараните фамилии дори не искали да чакат съдебния процес, а се разделяли със споразумения, сключени пред нотариус.

Наблюдава се и рязък скок на оплакванията от родители, които били тормозени от своите деца. Случвало се дори синовете и дъщерите им да ги заключват по къщите по време на извънредното положение.

250 дела за домашно насилие се гледат в Районния съд годишно. От тях една четвърт се прекратяват, тъй като потърпевшите оттеглят своите оплаквания. В 95 процента от останалите случаи се издават заповеди за незабавна и постоянна защита.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...