Цирк дьо Солей обяви фалит - 24novini.bg

Цирк дьо Солей обяви фалит

Цирк дьо Солей падна жертва на кризата - обяви фалит Цирк дьо Солей падна жертва на кризата - обяви фалит
30.06.2020 | 17:00
(1 глас)

Най-прочутата циркова трупа в света - канадският "Цирк дьо Солей", обяви фалит. Това съобщиха днес Си Ен Ен и други световни медии. Компанията от Монреал е освободила около 3500 души - 95 на сто от служителите си, сред които и акробатите, спирали дъха на публиката по цял свят.

 

 

Като причина за фалита от "Цирк дьо Солей" изтъкнаха пандемията от коронавирус,

която ги е принудила да отменят всичките си представления. По план те трябваше да имат шест различни шоута в Лас Вегас и десет турнета, обикалящи световните зали. Сред актуалните им спектакли са "The Beatles LOVE", "Michael Jackson One" и "O". Реално обаче циркът не е играл от март.

Дълговете на огромния развлекателен бизнес се изчисляват на около 1 милиард долара.

"Цирк дьо Солей" са подписали споразумение с китайски инвестиционен фонд и пенсионен фонд от Квебек, които да поемат управлението им оттук нататък. Новите инвеститори трябва да вложат 300 милиона долара в рестарта на дейността на известната трупа.

От инвеститорите се очаква да заделят и 15 милиона долара за компенсации на уволнените заради пандемията служители.

Феноменът "Цирк дьо солей" ("Циркът на слънцето") не е съвсем традиционен цирк и със сигурност няма животни; той смесица традициите на старото панаирджийско изкуство с вариете, модерен танц, акробатично шоу и сюрреалистичен филм. Негов основател и собственик е канадският милиардер Ги Лалиберте - бивш уличен артист, огнегълтач, основал трупата през 1984 г. Тя го прави толкова богат, че той дори летя в Космоса като туристи. Циркът е гостувал неколкократно у нас, като първото им шоу беше през февруари 2012 г.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...